ICC avalikustas Gaddafi endise julgeolekujuhi vahistamiskäsu sisu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaddafi-vastased võitlejad juubeldamas 20. oktoobril 2011. aastal, mil teatati kauase diktaatori tapmisest ebaõnnestunud põgenemiskatse järel.
Gaddafi-vastased võitlejad juubeldamas 20. oktoobril 2011. aastal, mil teatati kauase diktaatori tapmisest ebaõnnestunud põgenemiskatse järel. Foto: Reuters / Scanpix

       Rahvusvahelised kohtunikud avalikustasid esmaspäeval Liibüa eksdiktaatori Muammar Gaddafi toonase julgeolekujuhi vahistamiskäsu sisu, mille kohaselt süüdistatakse teda 2011. aastal toime pandud sõjaroimades režiimivastaste jõudude mahasurumisel.     

       Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) vahistamiskorraldus, mis anti esmakordselt välja 2013. aastal, süüdistab Liibüa sisejulgeolekuagentuuri kunagist juhti Al-Tuhamy Mohamed Khaledi kolmes sõjaroimasüüdistuse punktis ning neljas inimsusvastase kuriteo punktis.

Vahemikus 2011. aasta veebruarist augustini panid Liibüa sõjavägi, luure ja julgeolekuagentuurid toime rünnakuid tsiviilelanikkonna vastu, et "soodustada Liibüa riigi väljatöötatud kava tasalülitada Gaddafi režiimi vastast poliitilist opositsiooni vahendeid valimata", seisis vahistamiskäsus.

Liibüa vastavasisuline kava nägi ette ka surmava jõu kasutamist lisaks kinnipidamisele, vahistamisele, piinamisele ja poliitvastaste väärkohtlemisele.

Mitmel pool Liibüas kinni hoitud vange väärkoheldi erineval moel, muuhulgas peksti, piinati elektrilaenguga, vägivallatseti ja vägistati, hoiti üksikvangistuses ning korraldati ka libahukkamisi, seisis kohtu avalduses.

Nimetatud ajavahemikus julgeolekut juhtinu Khaledil oli voli rakendada Gaddafi korraldusi, märkis ICC.

Prokuratuuri ettepanekul avalikustati Khaledi vahistamiskäsk, kuna see võib aidata kaasa tema tabamisele ja allaandmisele ning kõik riigid saavad selle olemasolust teadlikuks, lisas kohus.

Pealinna Tripoli lähistel aastal 1942 sündinud Khaled on tuntud ka mitme valenimega, tal on vähemalt 10 erinevat passi, seisis vahistamiskäsus.

Käsk kutsub üles Egiptust tegema kohtuga koostööd Khaledi vahistamise ja võimudele alistuma sundimise nimel.

Liibüa meedia kohaselt peeti Khaled kinni 2012. aasta aprillis Egiptuse pealinnas Kairos, ent rahvusvahelise tagaotsimiskäsu puudumisel ta vabastati. Sestsaadik ei ole tema asukoha kohta kindlaid teateid olnud.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles