Video: Lõuna-Koreasse saabus USA tuumaallveelaev (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS Michigan saabumas Lõuna-Korea lõunaosas asuvasse Busani sadamasse.
USS Michigan saabumas Lõuna-Korea lõunaosas asuvasse Busani sadamasse. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Lõuna-Koreasse saabus täna USA tuumaallveelaev, mis senistel andmetel ei osale USA ja Lõuna-Korea ühisel mereväeõppusel, ütles allikas Lõuna-Korea mereväest.

USS Michigan teeb rutiinse peatuse Lõuna-Korea lõunaosas asuvas Busani sadamas, kus antakse sõduritele puhkust ning täiendatakse varusid, lausus allikas. Allveelaev saabus samal päeval, mil Põhja-Korea tähistab oma sõjaväe asutamise aastapäeva.

Pyongyang üritab sageli riiklikult olulistel tähtpäevadel näidata oma sõjalist võimekust. Lõuna-Korea ametnikud on öelnud, et põhjanaaber võib olla tähtpäeva eel valmistumas tuuma- või raketikatsetuseks.

USA president Donald Trump on saatnud regiooni sõjalaevad, kaasa arvatud lennukikandja. Lõuna-Korea merevägi plaanib pidada USAga ühise mereväeõppuse koos Ühendriikide lennukikandja USS Carl Vinsoni lahingugrupiga, mis osales nädalavahetusel õppusel Jaapani mereväega.

FOTO: STRINGER/REUTERS/Scanpix
FOTO: STRINGER/REUTERS/Scanpix Foto: STRINGER/REUTERS

USA, Jaapani, Lõuna-Korea esindajad arutasid Põhja-Korea üle

USA, Jaapani ja Lõuna-Korea esindajad arutasid täna Tokyos Põhja-Korea teemadel ajal, mil arvatakse, et Pyongyang on valmistumas uueks tuuma- või raketikatsetuseks.

Jaapani ametnike sõnul kohtus USA eriesindaja Põhja-Korea asjus Joseph Yun täna oma Jaapani ametivenna Kenji Kanasugi ja Lõuna-Korea kolleegi Kim Hong-kyuniga. Pooled vahetasid riikide viimaseid analüüse ning arutasid koostöö üle.

Yun ütles pärast kohtumist, et liitlasriigid kavatsevad koordineerida kõiki diplomaatilisi, sõjalisi ja majanduslikke tegevusi. Lisaks oldi ühel meelel, et kui asi puudutab Põhja-Korea raketi- ja tuumaprogrammi lõppemist, siis on Hiinal etendada väga tähtis roll.

Kõiki Pyongyangi puudutavaid ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone ja sanktsioone tuleb rakendada täies ulatuses, lisas Yun. «On hulk riike, mis saaksid olla proaktiivsemad sanktsioonide rakendamisel,» lausus Yun, kuid konkreetseid riike ei nimetanud.

Spekuleeritakse, et Põhja-Korea võib sooritada täna uue tuuma- või raketikatsetuse, sest siis tähistab riik oma sõjaväe asutamise aastapäeva. Päev pärast riigi asutaja Kim Il-sungi 105. sünnipäeva 15. aprillil tegi Põhja-Korea raketikatsetuse.

Jaapani välisministeeriumi teatel külastab täna Tokyot ka Hiina erisaadik Põhja-Korea juures Wu Dawei, kes kohtub Kanasugiga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles