Alaska juures nähti vähemalt nelja Venemaa sõjalennukit (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TU-95 pommituslennuk
TU-95 pommituslennuk Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

USA õhujõudude ja kaitseministeeriumi teatel nähti möödunud nädalal Alaska lähedal mitmel korral Venemaa sõjalennukeid lendamas.

Seda kinnitas ka Põhja-Amerika õhukaitse juhtimiskeskus (NORAD), mille andmetel nähti möödunud nädalal vähemalt nelja Venemaa militaarlennukit, edastab AFP.

«Alaska NORAD baasi F-22 Raptor ja Kanada õhujõudude CF-18 Hornet hävituslennukite piloodid märkasid ja tegid kindlaks kaks Venemaa TU-95 pommituslennukit, mis lendasid Alaska ja Kanada põhjaosa juures,» teatas NORADi pressiesindaja Mary Ann Clemons.

F-22 Raptor
F-22 Raptor Foto: Sipa USA/U.S. Air Force/Sipa USA/Scanpix
CF-18 Hornet
CF-18 Hornet Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix
TU-95
TU-95 Foto: TASS/TASS/Scanpix

Clemons kinnitas, et Venemaa lennukid ei sisenenud USA ega Kanada õhuruumi, vaid lendasid rahvusvahelises õhuruumis Aleuutide saarestiku, USA Alaska ja Kanada lähistel.

Lisaks TU-95 strateegilistele pommituslennukitele nähti veel kahte Venemaa IL-38 patrull-lennukit, mis lendasid Aleuutide saarestiku juures.

IL-38
IL-38 Foto: Georgiy Zimarev/Sputnik/Scanpix

USA-l on Alaskal 200 meremiili suurune õhukaitseala, mis ulatub rahvusvahelise õhuruumini.

Kõik lennukid, mis sisenevad USA õhukaitsealasse, peavad lennujuhtimiskeskustele või õhujõudude baasidele endast teatama.

Venemaa sõjalennukite lennud Alaska lähistel leidsid aset 17., 18., ja 20. aprillil.

USA kaitseministeeriumi esindaja Jeff Davise teatel ei ole enne nüüdseid lende Venemaa sõjalennukeid 2,5 aastat USA lähedal nähtud. Viimati nähti USA juures Venemaa sõjalennukeid 4. juulil 2015 kui kaks pommituslennukit lendasid California rannikust 60 kilomeetri kaugusel.

Vähem kui nädal tagasi teatasid USA kaitseminister Rex Tillerson ja president Donald Trump, et USA ja Venemaa suhted on jõudnud madalseisu.

USA teeb samuti Venemaa lähistel vaatluslende, kuid kasutab selleks luurelennukeid nagu õhujõududele kuuluvaid Boeing RC-135, mitte pommituslennukeid. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles