Ungari Kesk-Euroopa ülikool palub EL-ilt abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldused Kesk-Euroopa Ülikooli kaitseks.
Meeleavaldused Kesk-Euroopa Ülikooli kaitseks. Foto: Laszlo Balogh/Reuters/Scanpix

Miljardärist filantroobi George Sorosi Ungaris asutatud Kesk-Euroopa Ülikool (CEU) palus täna Euroopa Liidult abi uue seaduse vastu, millega tahetakse kool kinni panna.

«Minu institutsioonil on püstol meelekohal,» ütles CEU rektor Michael Ignatieff Euroopa Parlamendis rahvaesindajatele, teadlastele ja ajakirjanikele. Päev hiljem saab sama auditooriumi ees sõna Ungari peaminister Viktor Orbán.

Ungari võttis aprilli algul vastu uue kõrgharidusseaduse, mis jõustub oktoobris ja seab ohtu CEU olemasolu.

Ignatieffi sõnul tähendab see, et ülikooli Budapesti osakond ei saa pärast 1. jaanuarit enam uusi tudengeid vastu võtta.

«See oleks esimene kord pärast 1945. aastat, kui Euroopa Liidu liikmesriik püüab vaba ülikooli kinni panna,» ütles rektor.

Orbáni väitel teeb CEU nii USA-s kui Ungaris tunnustatud diplomeid välja andes sohki. Ülikool tegutseb alates 1993. aastast Ungaris, kuid on akrediteeritud ka Ühendriikides, aga ei tegutse seal füüsiliselt.

Aprilli algul parlamendis vastu võetud seaduse järgi peab välisülikoolil olema linnak nii Budapestis kui koduriigis.

Orbáni väitel seadis senine kord CEU teiste Ungari ülikoolidega võrreldes eelisolukorda, kuid ülikooli sulgemise soovi ta eitab.

Ignatieff ütles, et umbes 30 välismaal tegutseval USA ülikoolil ei ole kodumaal linnakut.

Orbán astub Euroopa Parlamendi ette homme, et kaitsta õigusriigi olukorda Ungaris. Arutlusele võetakse ka CEU ja Sorosi teema.

Vaidlused ülikooli pärast on osa Ungari valitsuse ulatuslikumast kampaaniast Sorosi vastu, keda Orbán süüdistab immigrantide toetamisega Ungari huvide õõnestamises.

Euroopa Komisjoni kõrged ametnikud – president Jean-Claude Juncker ja asepresident Frans Timmermans – kohtuvad sel nädalal Brüsselis ka Sorosiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles