Video:Jaapani minister astub tagasi, kuna nimetas 2011. aasta maavärinat ja tsunamit positiivseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Masahiro Imamura
Masahiro Imamura Foto: Toshiyuki Matsumoto/AP/Scanpix

Jaapani minister Masahiro Imamura teatas oma tagasiastumisest põhjusel, et ta nimetas 2011. aastal Jaapani kirdeosa tabanud maavärinat ja tsunamit, mis tõid kaasa ka Fukushima tuumajaama probleemid, üldjoontes positiivseks, sest pealinn Tokyo jäi peaaegu puutumata.

Imamura oli ülesehitusminister, kes vastutas looduskatastroofis hävinenud alade uuesti rajamise eest, edastab BBC.

Masahiro Imamura
Masahiro Imamura Foto: Toshiyuki Matsumoto/AP/Scanpix

Ministri sõnul oli parem, et maavärin ja tsunami tabasid kirdeosa, mitte aga Tokyo piirkonda, mis oleks riigile väga suurt majanduslikku kahju tekitanud.

Masahiro Imamura
Masahiro Imamura Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Imamura sõnavõttu kritiseeriti nii meedias kui sotsiaalmeedias, hiljem ta palus vabandust oma ütluse pärast ja selgitas, mida ta mõtles.

Masahiro Imamura
Masahiro Imamura Foto: STR/AFP/Scanpix

Ministri sõnul on maavärina mõjupiirkonnas kahjud 25 triljonit jeeni (205 miljardit eurot), kuid kui maavärin oleks tabanud Tokyot ja linna ümbrust, siis oleks häving olnud ekstreemselt suur ja seda ei oleks saanud rahasse ümber arvestada.

Imamura tegi skandaali tekitanud märkuse võimuloleva Liberaaldemokraatliku partei esindajate kokkusaamisel.

Jaapani peaminister Shinzo Abe palus Imamura sõnade pärast vabandust ja andis nõusoleku ta tagasi astumiseks.

Jaapani kirdeosa tabanud Sendai maavärin toimus 11. märtsil 2011 kell 14.46 kohaliku aja järgi. Maavärina magnituud oli nii USA kui Jaapani geoloogiateenistuse teatel üheksa.

Maavärina ja tsunami järgne Minamisanriku 2011. aastal
Maavärina ja tsunami järgne Minamisanriku 2011. aastal Foto: KO SASAKI/NYT/Scanpix

Maavärin ja järgnenud tsunami hävitasid mitmed linnad ja külad, selle tagajärjel hukkus või jäi kadunuks 18 000 inimest.

Maavärina ja tsunami tõttu said kannatada ka Fukushima tuumajaama reaktorid, mis hakkasid lekkima, tuues kaasa tuumakatastroofi, mida peetakse Ukraina Tšornobõli järel ohtlikkuselt teiseks. Fukushima piirkonnast evakueeriti 20 kilomeetri raadiuses kõik elanikud, kellest paljud elavad seni ajutistes majutuspaikades ja nad on kaotanud lootuse koju tagasi saada, sest piirkonnas on kiirgustase seni kõrge.

Fukushima tuumajaam
Fukushima tuumajaam Foto: JIJI PRESS/AFP/Scanpix

Kuigi Sendai katastroofist on möödas kuus aastat, ei ole jaapanlased sellest lõplikult taastunud. Osa paiku on ülesehitamata ja paljudel firmadel on raskusi.

Fukushima piirkonnast evakueeritud 2011. aastal
Fukushima piirkonnast evakueeritud 2011. aastal Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles