Jaapanlastel on Põhja-Korea rünnaku korral enda päästmiseks aega kümme minutit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlased
Jaapanlased Foto: KO SASAKI/NYT/Scanpix

Jaapani võimude teatel on jaapanlastel Põhja-Korea ballistilise raketi rünnaku korral enda päästmiseks aega vaid kümme minutit, kuna just see aeg kulub Põhja-Korea raketil Jaapanisse jõudmiseks.

Jaapani tsiviilkaitse amet edastas kodanikele instruktsioonid, et sellise rünnaku korral tuleb varjuda lähimasse betoonist ehitisse, eelkõige selle keldriossa, edastab The Independent.

Jaapanlastel tuleks ehitistes varjuda kas mööbli alla või taha ning hoida akendest-ustest eemale.

Jaapani võimude ja raketiekspertide teatel jõuab Põhja-Korea ballistiline rakett näiteks kümne minutiga Okinawale, läbides 1600 kilomeetrit. Jaapanlased said Põhja-Korea raketi liikumise aja kohta andmed möödunud aasta raketikatsetust jälgides.

Põhja-Korea ballistilised raketid sõjaväeparaadil
Põhja-Korea ballistilised raketid sõjaväeparaadil Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

 Põhja-Korea on mitmel korral ähvardanud nii USAd kui ka Lõuna-Koread ja Jaapanit, et on valmis neid riike maa pealt pühkima, tehes seda raketirünnaku abil. Nüüdseks on kriis Korea poolsaarel jõudnud haripunkti ning lääs peab nõu, mida ette võtta.

Lõuna-Korea televisoon näitamas Põhja-Korea asutaja Kim Il-sungi 105. sünniaastapäeva tähistamist Pyongyangis. Pildil praegune Põhja-Korea liider Kim Jong-un
Lõuna-Korea televisoon näitamas Põhja-Korea asutaja Kim Il-sungi 105. sünniaastapäeva tähistamist Pyongyangis. Pildil praegune Põhja-Korea liider Kim Jong-un Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Põhja-Korea katsetas möödunud kuul nelja ballistilist raketti, millest kolm jõudsid Jaapani meres asuvasse Jaapani majandustsooni.

Põhja-Korea pidevate ähvarduste ja raketikatsetuste tõttu on jaapanlasi aina enam hakanud huvitama tsiviilkaitse. Võimude andmetel külastas aprillis 23 päevaga tsiviilkaitseameti lehekülge 5,7 miljonit jaapanlast, mis on ühes kuus selle lehekülje tavapärasest külastatavusest 14 korda suurem.

Jaapanil on raketirünnaku puhuks olemas varajase hoiatuse süsteem ning kodanikke teavitatakse valjuhäälditest ja nad saavad teavituse ka oma nutitelefoni.

Põhja-Korea demonsteeris juba 1998. aastal, et nende ballistilised raketid on võimelised lendama Jaapanisse.

Jaapani võimud hakkasid juba siis koostama eeskirju, mida sellisel juhul kodanikel teha tuleks ja mida kohalikud võimud peaksid ennetavalt ette võtma.

Jaapanis on viimasel ajal kasvanud huvi nii tuumavarjendite kui õhupuhastite vastu, mis õhku kiirgusest puhastavad.

Tokyo pilvelõhkujad
Tokyo pilvelõhkujad Foto: Shuji Kajiyama/AP/Scanpix

USA president Donald Trump sõnas ÜRO Julgeolekunõukogule, et enam ei saa leppida Põhja-Korea puhul status quo’ga, vaid sellele riigile tuleks kehtestada veel sanktsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles