Eilne meeleavaldus Londonis lõppes märuliga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Briti märulipolitseinik sai eile vastu kiivrit värviga.
Üks Briti märulipolitseinik sai eile vastu kiivrit värviga. Foto: SCANPIX

Londonis puhkenud rahutustes said eile kannatada kauplused ja pangad, kui neid asusid ründama valitsuse kokkuhoiukava vastu protesteerinud rahvahulgast eraldunud jõugud.

Ametiühingute keskliidu (TUC) korraldatud rahumeelne meeleavaldus, millest organisaatorite sõnul võttis osa 400 000 – 500 000 inimest, kulges läbi linna Hyde Parkini.

Briti meedia nimetab ametiühingute aktsiooni suurimaks, mida on Londonis nähtud pärast seda, mis korraldati Iraagi-invasiooni alguse puhul 2003. aastal.

Rahuliku demonstratsiooni ajal hakkasid linnas märatsema sajad anarhistid, kes varjasid on nägu rätikutega. Nad ründasid nn kapitalismi sümboleid - kauplusi ja lukshotelle.

Daily Mirrori andmetel sai mürglis viga enam kui 80 inimest, nende hulgas 31 politseinikku.

Financial Timesi teatel said kannatada Santanderi, HSBC ja Lloyds TSB harukontorid, samuti kiirtoidurestoran McDonald’s.

Märatsejad ei säästnud Picadillyl asuvat väikest kaubamaja Fortnum & Masonit ja samal tänaval hotelli Ritz juures olevaid poode, purustades aknaid ning lõhkudes kaupa.

Märatsejad kaklesid politseinikega ka Trafalgari väljakul, kus loobiti rakette ja üritati kahjustada kella, mis näitab Londoni 2012. aasta suveolümpiamängudeni jäänud aega, vahendas The Independent.

Kokkupõrked politseinike ja anarhistide vahel kestsid varaste hommikutundideni.

Londoni aselinnapea Kit Malthouse mõistis hukka eilse märuliga seotud inimeste käitumise ja õigustas politseinike tegutsemist.

Tema sõnul on ebaaus kritiseerida politseinikke, nagu poleks nad võtnud tõsiselt luureandmeid. Tegelikult olid korrakaitsjad teinud ära «tohutu eeltöö» TUCi eilse meeleavalduse ettevalmistamisel, lisas ta.

Täna hommikuse seisuga viibis Londoni politseijaoskondades 201 märulis osalenud inimest, vahendas BBC.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles