Moskvas algab Politkovskaja protsess

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Politkovskaja mõrvaga seotuses süüdistatav Džabrail Mahmudov..
Anna Politkovskaja mõrvaga seotuses süüdistatav Džabrail Mahmudov.. Foto: ITAR-TASS / Scanpix.

Venemaal astuvad täna kohtu ette kolm meest, keda süüdistatakse seotuses tuntud uuriva ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrvaga, ent mitte tapatöö otseses sooritamises.

Kremlit kriitiliste artiklitega inimõiguste ja Tšetšeenia sõja teemadel ärritanud Politkovskaja lasti oma kodutrepikojas Moskva kesklinnas maha kahe aasta eest ning tema arvatav tapja on endiselt jooksus, vahendas Reuters.

Tšetšeeni päritolu vendasid Džabrail ja Ibragim Mahmudovit süüdistatakse aga nüüd kohtus naisajakirjaniku jälgimises enne mõrva ning endist miilitsatöötajat Sergei Hadžikurbanovit tehnilise abi pakkumises tapjale. Kõik kolm kinnitavad aga oma süütust.

Kohus peab otsustama esmalt seda, kas lubada protsessile ka avalikkuse ja meedia esindajaid. Protsess toimub pealinna sõjaväekohtus, sest üks süüdistatavatest on endine korrakaitseorgani ohvitser.

Kriitikute arvates ei ole aga kohtupinki toodud veretöö peamisi süüdlasi, sest ajakirjaniku tulistamises kahtlustatav kolmas vend, Rustam Mahmudov on endiselt jooksus, ning uurijad pole suutnud tuvastada ka mõrva tellijat.

Politkovskaja peret kohtus esindama pidanud inimõiguste advokaat Karina Moskalenko ei saa tänasele istungile tervislikel põhjustel üldse ilmuda, sest teda on väidetavalt üritatud mürgitada reisil Strasbourgi, vahendas AFP.

Halva enesetunde üle kurtev naine leidis enda sõnul esmaspäeval oma autost elavhõbeda sarnast ainet, mis tema arvates oli võis olla mõeldud hoiatusena. Ta esitas sellega seoses kaebuse Prantsuse politseile, kus asuti asja uurima. Moskalenko kolleeg taotleb aga ilmselt juhtunu tõttu Moskvas kohtuistungi edasilükkamist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles