Türgi valimiskomisjon kuulutas põhiseadusmuudatused vastuvõetuks (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan Foto: Kayhan Ozer/AP

Türgi valimiskomisjon avaldas neljapäeval presidendivõimu suurendamise üle peetud referendumi ametlikud tulemused, mis näitavad president Recep Tayyip Erdoğani jah-leeri nappi võitu, ja kuulutas põhiseadusmuudatused vastuvõetuks.

Referendumil, mille tulemused opositsioon on lubanud vaidlustada Euroopa Inimõiguste Kohtus, kiideti heaks põhiseadusmuudatuste pakett, millega Türgi praegune parlamentaarne valitsemissüsteem asendatakse presidentaalsega. Muuhulgas kaotatakse peaministri ametikoht ning täitevvõimu funktsioonid lähevad üle presidendile.

Valimiskomisjoni esimees Sadi Güven ütles ajakirjanikele, et jah-leer kogus 16. aprilli rahvahääletusel 51,41 protsenti häältest ei-leeri 48,59 protsendi vastu. Referendumil osales 87,45 protsenti valijatest.

«Komisjon kuulutab Türgi rahva nimel põhiseadusmuudatused vastuvõetuks,» lausus Güven.

Enamik muudatusi jõustub 2019. aastaks kavandatud järgmiste presidendivalimiste järel.

Türgi opositsiooniline Vabariiklik Rahvapartei (CHP) taotleb referendumi tulemuste tühistamist oluliste rikkumiste tõttu, millest peamine on viimasel minutil tehtud otsus lugeda kehtivaks ametliku templita ümbrikes esitatud hääletussedelid.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate hinnangul ei suutnud Türgi võimud tagada mõlemale leerile võrdseid kampaaniavõimalusi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles