Trump võib avalikustada Kennedy tapmisega seotud dokumendid (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John F. Kennedy.
John F. Kennedy. Foto: Caters News Agency/Scanpix

President Donald Trumpi ees seisab valik, kas avalikustada arvukaid vandenõuteooriaid tootnud president John F. Kennedy tapmisega seotud salajased toimikud, vahendab Politico.

Vastus sellele peab selguma kuude jooksul, või kui arvestada uut Rahvusarhiivi ajakava, suisa nädalatega.

1992. aastal määratud ajakava kohaselt on Trumpil nüüd kuus kuud otsustamaks, kas ta tõkestab hinnanguliselt 3600 Rahvusarhiivides oleva salastatud dokumendi avalikustamise.

Teadaolevalt moodustavad dokumentidest suurema osa CIA ja FBI toimikud, mis võivad anda vastuse Kennedy surma väidetavalt kahtlastele asjaoludele.

Nagu kõigi teiste 53 aasta jooksul pärast Kennedy tapmist avaldatud dokumentidega, leiavad ilmselt vandenõuteoreetikud ka nendest nii poolt- kui vastuargumente.

Asja muudab veidi irooniliseks fakt, et otsus on jäetud langetada Doanld Trumpile, kes on ise olnud pikalt paljude alusetute teooriate propageerija alates Barack Obama USA sünnitunnistuse vaidlustamisest kuni ühe oma kampaaniarivaali isa süüdistamises liidus Kennedy tapnud Lee Harvey Oswaldiga.

Lee Harvey Oswald. Foto: HANDOUT/REUTERS/SCANPIX
Lee Harvey Oswald. Foto: HANDOUT/REUTERS/SCANPIX Foto: HANDOUT/REUTERS

Valge Maja on andnud mõista, et nad tegelevad küsimusega, ehkki ei ole pakkunud sissevaadet võimaliku otsuse osas. Anonüümsust palunud Valge Maja ametnik teatas, et Trumpi administratsioon on 1992. aasta seadusega tuttav ja teeb Rahvusarhiiviga koostööd, et tagada oktoobris saabuva tähtaja ootuses sujuv protsess.

1992. aastal vastu võetud seaduse alusel tuleb Kennedy mõrvaga seotud materjalid avalikustada 25 aasta jooksul, ehk siis selle aasta 26. oktoobril. Seda juhul, kui Trump teisiti ei otsusta. Lõplik sõna jääb antud küsimuses presidendile.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles