Euroopa juhid jõudsid Brexiti osas üksmeelele (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu liidrid kinnitasid täna ühehäälselt karmid läbirääkimisjuhised kaks aastat kestvateks Suurbritannia lahkumiskõnelusteks.

«Suunised ühehäälselt vastu võetud. 27 liikmesriigi kindel ja õiglane poliitiline mandaat Brexiti kõnelusteks on valmis,» teatas Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk Brüsselis peetavalt tippkohtumiselt.

Ühe allika sõnul kulus liidritel suuniste vastuvõtmiseks üks minut.

Juhistes seisab, et läbirääkimised Suurbritannia ja üghenduse tulevase kaubanduslepingu üle saavad alata alles pärast seda, kui Londoniga jõutakse kokkuleppele kodanike õigusi, lahkumisarvet ja Põhja-Iirimaad puudutavates lahkumistingimustes.

Tusk ütles täna hommikul Ülemkogule saabudes, et kõnelustel kujuneb prioriteediks Suurbritannias elavate ELi kodanike ja ELis elavate Briti kodanike heaolu.

«Me kõik tahame lähedast ja tugevat tulevast suhet Ühendkuningriigiga. Selles pole vähimatki kahtlust,» lausus ta. «Ent enne arutelu tuleviku üle peame lahendama minevikuga seotud küsimused. See on minu hinnangul ainus võimalik tee edasi liikumiseks.» 

Tema sõnul peavad Brexitist mõjutatud kodanike ja nende perede õigused ja heaolu olema prioriteet number üks nii euroliidu kui ka Suurbritannia jaoks.

«Euroopa Komisjon on juba ette valmistanud täpse ja üksikasjaliku nimekirja kodanike õigustest, mida me tahame kaitsta,» lausus Ülemkogu eesistuja.

«Kolmandaks, peame jääma ühtseks. Ainult nii oleme suutelised kõnelused lõpule viima. See tähendab, et meie ühtsus on ka Suurbritannia huvides,» lausus Poola ekspeaminister.

Tusk tunneb enda sõnul praegu Euroopa institutsioonide ning kõigi liikmesriikide tugevat toetust. «Olen kindel, et see ei muutu,» ütles ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles