Jaapan saatis kopterikandja ameeriklastele appi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlaste Izumo (esiplaanil) ja ameeriklaste varustuslaev USNS Richard E. Byrd.
Jaapanlaste Izumo (esiplaanil) ja ameeriklaste varustuslaev USNS Richard E. Byrd. Foto: Ren Onuma/AP/Scanpix

Jaapan läkitas oma suurima sõjalaeva helikopterikandja Izumo saatma saareriigi territoriaalvett läbiva Ameerika Ühendriikide mereväealust.

Ameeriklaste varustuslaev USNS Richard E. Byrd oli teel piirkonda, et tankida seal viibivat lahingugruppi, kuhu kuulub ka lennukikandja USS Carl Vinson. Totalitaarne Põhja-Korea on ähvardanud viimase konflikti puhkedes korduvalt põhja lasta.

Uudisagentuuri Kyodo andmeil lahkus üheksa helikopterit mahutav Izumo oma Yokosukas asuvast baasist selleks, et eskortida ameeriklaste laeva Lääne-Jaapani vetes.

Kuigi Jaapan tohib kasutada relvajõude vaid enesekaitseks, on riigil üks maailma võimsamaid armeesid. Tema sõjalaevastik on suurem ja moodsam kui Suurbritannia oma, kirjutab BBC analüütik Rupert Wingfield-Hayes. Tema hinnangul oleks Tokyo võinud saata ameeriklaste abilaeva juurde ka märksa väiksema aluse – ent rahvuslasest peaminister Shinzo Abe ei saanud lasta raisku võimalust ,et Izumoga oma jõudu demonstreerida.

Abe võttis eelmisel aastal vastu seaduse, mis lubab Jaapani vägedel oma liitlaste kaitsmiseks appi minna. Ühiskonnas on sõjalise jõu tugevdamisele tugev vastuseis – arvatakse, et Põhja-Korea oht võib seeläbi rahvuslasest riigijuhile tema plaanides hoopis kasuks tulla.    

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles