Hamas avaldas täiendatud poliitilise programmi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamas liikmed kogunesid vaatama paguluses elava Khaled Meshaali kõnet.
Hamas liikmed kogunesid vaatama paguluses elava Khaled Meshaali kõnet. Foto: MAHMUD HAMS/AFP

Palestiina islamistlik liikumine Hamas avaldas Kataris oma täiendatud poliitilise programmi, avaldades lootust, et see aitab lõpetada aastaid kestnud rahvusvahelist isolatsiooni.

Selles aktsepteeritakse ametlikult ideed Palestiina riigist aladel, mille Iisrael okupeeris 1967. aasta Kuuepäevase sõja ajal.

Täiendatud versioonis Iisraeli jätkuvalt ei tunnustata, nagu seda nõuab rahvusvaheline kogukond.

Viieleheküljelist dokumenti, mille koostamiseks kulus neli aastat, tutvustas paguluses elav Hamasi liider Khaled Meshaal.

«Me tahtsime esitada dokumendi, mis tõeliselt peegeldab Hamasi ideoloogiat ja konsensust, ning esitada see meie toetajatele ja rahvusvahelisele kogukonnale,» ütles Meshaal.

Täiendatud programmis nimetab Hamas end pigem islamistlikuks rahvuslikuks liikumiseks kui araabiaülese Moslemivennaskonna haruks.

Kui 1988. aastal kinnitatud programmi eelmises versioonis kutsuti Iisraeli hävitamisele, siis nüüd öeldakse, et Hamas ei kanna viha juutide vastu, vaid võitleb nendega, kes okupeerivad Palestiina alasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles