Esimesed põgenikud jõudsid Liibüast Euroopasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüast tulnud Aafrika migrandid Linosa väikesaarel.
Liibüast tulnud Aafrika migrandid Linosa väikesaarel. Foto: SCANPIX

Itaaliasse Linosa saarele ja ühtlasi Euroopasse on esimest korda pärast veebruari keskel Muammar Gaddafi vastu alanud ülestõusu jõudnud sajad paatidega Liibüast põgenenud aafriklased, kirjutab AFP.

Itaalia piirivalve päästis eile ja täna Vahemeres kolme paadi pardalt kokku umbes 800 inimest, kellest enamik on eritrealased, etiooplased ja somaallased. Nad toimetati pisikesele Linosa saarele, mis asub suurema, Lampedusa saare lähedal, kuhu alates jaanuarist on Tuneesiast saabunud tuhandeid põgenikke.

Migrandid viiakse Linosalt laevaga Sitsiiliasse ja sealt busside ja lennukitega edasi Itaalia põgenikelaagritesse.

«Liibüa rannikul pole enam mingit kontrolli. Tuhanded on lahkumas,» ütles Lampedusale viidud 26-aastane eritrea naine telekanalile TG5.

«Siin on dramaatiline olukord,» ütles Linosa elanik Claudia Rossetti. «Praegu on 300 põgenikku, sealhulgas 21 last... Olukord on raske, sest meil pole ehitisi nende majutamiseks.»

Põgenikud on sunnitud 300 elanikuga saarel ööbima kohalikus kirikus, koolimajas ja sadama piletikassas. Kohalikud jagavad aafriklastele toitu ning toovad neile riideid ja jalatseid. Kuna saarel on vaid viis politseinikku, tegelevad korrahoidmisega suuresti saareelanikud ise.

Itaalia ja Liibüa sõlmisid 2008. aastal leppe põgenikevoolu peatamiseks, misjärel vähenes ebaseaduslik sisseränne Itaaliasse Rooma teatel koguni 94 protsendi võrra. Praeguseks on Itaalia valitsus selle lepingu tühistanud ja hoiatab, et Gaddafi režiimi kukkudes üritavad sajad tuhanded migrandid Itaaliasse jõuda. Ka Gaddafi ise on ähvardanud «ujutada» Euroopa üle miljonite põgenikega.

Lampedusale on sel aastal juba saabunud üle 18 000 migrandi, kellest enamik on tuneeslased. Iga päev lisandub neile mitusada uut rändajat. Eelmisel aastal tuli sama perioodi jooksul Lampedusale vaid 27 migranti.

Nii Linosa kui Lampedusa asuvad lähemal Aafrikale kui mandri-Itaaliale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles