Merkel ja Putin ei pea vajalikuks uut Ukraina rahulepet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigipea Vladimir Putin ja Saksa kantsler Angela Merkel.
Vene riigipea Vladimir Putin ja Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: Juri Kotšetkov/AP/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel ütles teisipäeval pärast kohtumist Vene presidendi Vladimir Putiniga, et ei näe vajadust uueks Ukraina rahuprotsessi puudutavaks kokkuleppeks.

Kantsler lisas, et ei ole rahul kasvavate setsessionistlike suundadega Ukraina idaosas.

«Ettevõtete võõrandamine, transpordiblokaad ja muud probleemid on väga murettekitavad ja selle suuna tagasipööramiseks tuleb teha kõik, mis võimalik,» ütles Merkel.

«Muidugi soovime ka Ukraina kontrolli kehtestamist oma piiride üle enne poliitilist lahendust kohalike valimiste läbiviimiseks.»

Ka Putin soostus, et praeguseks takerdunud Minski rahuleppele pole alternatiivi, ent kui Merkel ärgitas Vene presidenti rahulepet tagama, siis viimane süüdistas ummikseisus Kiievit.

«Ma arvan, et meil on erimeelsusi, kuid rahvusvaheline poliitika tähendab alati dialoogi otsimist,» lausus Merkel pressikonverentsil Sotšis.

Kohtumise eesmärgiks oli keskenduda ettevalmistustele juulis Hamburgis toimuvaks G20 tippkohtumiseks ning mingeid suuri läbimurdeid Ukraina konfliktist tingitud lõhede silumiseks ei oodatud.

Saksa liider on jõuliselt toetanud Euroopa Liidu sanktsioone Venemaa vastu, mis kehtestati seoses Krimmi annekteerimisega 2014. aastal ja Kremli-meelsete separatistide toetamisega Ukraina idaosas.

Merkeli sõnul loodab ta sanktsioonide tühistamist, kui tema ja Prantsuse presidendi François Hollande'i 2015. aastal vahendatud rahuplaan lõpuks täidetakse.

Mõlemad liidrid väljendasid vajadust Minski rahuprotsessi järgida, kuigi see on vastastikuste süüdistuste saatel täielikku ummikuse jooksnud.

«Me ei saa mõelda mingist alternatiivist ja me ei peaks sellele mõtlema,» märkis Putin.

«On võimatu luua uut plaani, kui varasematel aastatel kavandatud osas ei ole elementaarseidki tulemusi saavutatud,» lisas ta.

Merkel külastas viimati Moskvat 2015. aasta maist, kui ta kohtus Putiniga Moskvas.

Putin rääkis Sotšis kahe riigi majandussidemetest, rõhutades, et «kahe riigi koostöö annab märkimisväärse osa maailma majanduse stabiliseerimisse».

Kuid on selge, et hoolimata lubadustest läbi rääkida, valitseb lääne liberaalse elukorralduse kaitsevallina nähtud Saksamaa liidukantsleri ja seda õõnestada püüdva Kremli peremehe vahel endiselt sügav lõhe.

Putin oli sunnitud tõrjuma ka süüdistusi nagu kavatseks Venemaa sekkuda hiljem sel aastal toimuvatesse valimistesse Saksamaal ning, et Moskva üritas mõjutada Ühendriikide valimisi.

«Me ei ole kunagi sekkunud ühegi teise riigi poliitilisse ellu või poliitilisse protsessi,» väitis Vene liider.

Pärast kohtumist Merkeliga seisab Putinil teisipäeval ees kolmas telefonikõnelus USA presidendi Donald Trumpiga, kolmapäeval aga kohtub samuti Sotšis Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles