Pence: USA kaalub tõsiselt Iisraeli-saatkonna Jeruusalemma viimist

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Mike Pence.
USA asepresident Mike Pence. Foto: AP / Scanpix

USA

USA president Donald Trump kaalub tõsiselt Ühendriikide Iisraeli-saatkonna Tel Avivist Jeruusalemma viimist, ütles asepresident Mike Pence teisipäeval päev enne Palestiina presidendi Mahmoud Abbasi visiiti Valgesse Majja.

Trump on "isiklikult pühendunud" saamaks selleks Ühendriikide presidendiks, kes viimaks lahendab Iisraeli-Palestiina kauaaegse konflikti, sõnas Pence Washingtonis Iisraeli iseseisvuspäeva üritusel.

USA saatkonna Jeruusalemma viimine on poliitilist äärmiselt tundlik ning tooks kaasa palestiinlaste viha, kes soovivad 1967. aastal juudiriigi hõivatud Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnaks.

Sellise sammuga kaugeneks USA suurest osast rahvusvahelisest kogukonnast, teiste seas lähimatest liitlastest Lääne-Euroopas ja Araabiamaailmas.

Trump lubas läinud aastal presidendivalimiste kampaania ajal saatkonna Jeruusalemma kolida. Valge Maja sõnul on teema endiselt arutusel.

"Ühendriikide president kaalub tõsiselt Ameerika saatkonna Tel Avivist Jerusalemma viimist," lausus Pence. "Teen selgeks ka selle, et president on samuti isiklikult pühendunud Iisraeli ja Palestiina konflikti lahendamisele," lisas ta.

Pence mainis kompromisside vajalikkust, ent kinnitas, et Trump "ei tee iialgi kompromisse Iisraeli kui juudiriigi julgeoleku arvelt".

Trumpilt ja Abbasilt oodatakse kolmapäeval arutelu rahu saavutamise võimaluste üle Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

Trump läks veebruaris vastuollu Ühendriikide pikaajalise poliitikaga, andes mõista, et võib loobuda kahe riigi lahenduse toetamisest, kui Iisrael ja palestiinlased lepivad kokku mõnes muus rahuni viivas lahenduses.

Samuti on ta kutsunud Iisraeli ennast tagasi hoidma asunduste ehitamisega aladel, mida palestiinlased peavad endale kuuluvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles