Video: USA sõjafotograaf jäädvustas plahvatuse, mis ta tappis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilda Clayton ja tema tehtud foto Afganistanis
Hilda Clayton ja tema tehtud foto Afganistanis Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USA armee sõjafotograaf jäädvustas Afganistanis granaadiheitjaga toimunud plahvatuse, mis võttis nii temalt kui ta kaaslastelt elu.

Lisaks 22-aastasele Hilda Claytonile ja ta afgaanist kolleegile kaotas elu veel kolm Afganistani armee sõdurit, edastab The Independent.  

Juhtum leidis aset Afganistanis Qaraghahis juba 2013. aasta juulis, kuid USA relvajõud avaldasid sellest Claytoni pere loal nüüd väljaandes Military Review loo ja pildid. 

Avaldatud fotodel on näha Claytoni kaamerat, seda hoidvat kätt, kuid ka plahvatuse juures olnud sõdureid. Claytonist ja teistest tegi foto pisut kaugemal olnud afgaanist fotograaf.

USA sõjaväel on omad fotograafid, kes saadetakse kogu maailmas paiknevate üksuste juurde kas siis treeninguid või lahinguid jäädvustama. Clayton oli 2013. aasta suvel Afganistanis USA armee 1. ratsaväedivisjoni 4. soomusbrigaadi juures, mis koolitas Afganistani üksusi.

«Clayton aitas jäädvustada USA ja Afganistani sõdurite ühisõppusi, samas teades et sellega kaasnevad riskid. Clyaton on esimene Afganistanis hukkunud ameeriklasest sõjafotograaf,» teatas Military Review.

Clayton kuulus Marylandis Fort Meadis paiknevasse 55. õhutõrje signaalüksusse, mis nimetas oma iga-aastase fotovõistluse ümber Hilda Clayton Best Combat Camera Competition fotovõistluseks.

Lisaks kantakse Claytoni nimi sõjakooli, mille ta lõpetas, kangelaste seinale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles