Põhja-Korea tuumapolügoonil on taastunud aktiivne tegevus (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong Un tuumakatsetusel.
Kim Jong Un tuumakatsetusel. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Aprilli lõpus tehtud satelliitpiltidelt on näha, et Põhja-Korea tuumakatsetuspolügoonil tegutsetakse taas aktiivselt, teatas USAs asuv mõttekoda 38 North eile.

Punggye-ri polügoonist 25. aprillil tehtud satelliitpiltidelt on näha, kuidas töölised pumpavad vett välja tunnelist, mida analüütikute hinnangul valmistatakse ette riigi kuuendaks tuumakatsetuseks.

Rajatises oli näha ka tavalisest oluliselt rohkem inimesi, kuid mõttekoja hinnangul võis rajatises toimuda propaganda eesmärgil võrkpalliturniir.

«Ainult satelliitpiltidele tuginedes ei saa selgelt öelda, kas tuumakatsetus on tühistatud, kas rajatis on ooterežiimis või toimub katsetus peatselt,» kirjutas 38 North.

Satelliitfoto Punggye-ri tuumapolügoonist. Foto: HANDOUT/Airbus Defense - Space/38 North/Scanpix
Satelliitfoto Punggye-ri tuumapolügoonist. Foto: HANDOUT/Airbus Defense - Space/38 North/Scanpix Foto: HANDOUT/Airbus Defense - Space/38 North

Riigi kirdeosas asuv Punggye-ri polügoon on tunnelite ja katsetaristu võrgustik.

Põhja-Korea üritab välja töötada kaugmaaraketti, mis suudaks toimetada tuumalõhkepea USA mandriossa. Seni on riik teinud viis tuumakatsetust, neist neli möödunud aastal.

Põhja-Korea tegevust jälgiv 38 North ütles aprillis, et ettevalmistused tuumakatsetuseks Punggye-ris olid valmis. Spekuleeriti, et riik korraldab tuumakatsetuse riigi asutaja Kim Il-Sungi sünniaastapäeval. Katsetust pole veel toimunud.

Esmaspäeval teatas Pyongyang, et võib korraldada tuumakatsetuse igal ajal ja mis tahes kohas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles