Hiina loob tsenseeritud Wikipedia analoogi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Philippe Lopez/AFP/Scanpix

Hiina kavatseb järgmisel aastal luua enda veebipõhise entsüklopeedia, mis pakuks Hiina tarbijate seas konkurentsi Pekingi hinnangul välismõjudest rikutud Wikipediale.

Hiinal tuleb rajada enda veebientsüklopeedia, mis võimaldaks Pekingil suunata avalikku mõtlemist, teatas projekti tegevdirektor Yang Muzhi aprillis Hiina teaduste akadeemia kodulehel tehtud avalduses.

Hiina veebientsüklopeedia peamisteks rivaalideks saavad olema Wikipedia ning Encyclopaedia Britannica ning Hiina kavatseb nad enda projektiga ületada, sõnas ta mullu artiklis.

Projekti eestvedaja on Hiina riiklik kirjastaja CPG. Suurriigi entsüklopeedia peab olema Hiina tunnusjoontega ning Hiina kultuurilise ja tehnoloogilise arengu sümboliks, kirjutas Yang.

Erinevalt Wikipediast ja selle Hiina versioonist Baidu Baike, hakkavad 2011. aastal heakskiidu saanud entsüklopeediat koostama ainult akadeemikud. Wikipedia artikleid kirjutavad ja toimetavad vabatahtlikud.

Praeguse seisuga on projektiga liitunud üle 20 000 akadeemiku ning veebilehte peaks saama kasutada esimest korda 2018. aastal. Selleks ajaks peaks olema entsüklopeedias üle 300 000 sissekande. Veebientsüklopeedia põhineb 1993. aastal paberkandjal avaldatud ning 2009. aastal täiendusi saanud ja internetis kättesaadaval entsüklopeedial.

USA mõttekoja Freedom House 2015. aasta raporti järgi oli Hiina internetivabadus 65 uuritud riigi seas piiratum kui Iraanis ja Süürias. Kokku on Aasia suurriigis enam kui 700 miljonit internetikasutajat.

Hiina väitel on tsensuur vajalik riikliku julgeoleku tagamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles