Erdoğan ähvardas Brexiti-laadse referendumiga (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan kordas ähvardust korraldada rahvahääletus Euroopa Liiduga liitumiskõneluste peatamiseks, vahendab EUObserver.

President Erdoğan tõi ähvardused kuuldavale mitme India ja Pakistani visiidil tehtud kõne jooksul, milles näitas ambitsiooni teha Türgist islamimaailma juhtiv jõud.

«Mõne aja pärast valib Türgi edasise tee Brexiti-laadsel referendumil,» sõnas Erdoğan India telekanalile WION antud usutluses.

Riigipea ei täpsustanud referendumi toimumise aega: «Me ei ole veel otsustanud. Me arutame seda parlamendis ja kui tekib vajadus, pöördume rahva poole.»

«EL ei olnud kunagi siiras ega aus. Türgi töötab liitumise nimel tühjalt. See on nii virelenud juba 54 aastat. Me täitsime Kopenhaageni kriteeriumi, meie majandusel läheb palju paremini, kui mõnel ELi liikmesriigil, me oleme NATO liikmed, kuid ikkagi sunnitakse meid ootama,» ütles Erdoğan.

Kopenhaageni kriteerium on reeglitekogumik ELi kandidaatriikidele, mis hõlmavad ka demokraatia ja inimõiguste austamist. EL on aga Erdoğani kritiseerinud eelmisel kuul toimunud rahvahääletuse üle, mis tagas riigipeale pea absoluutse võimu.

Lisaks sellele lasub Türgil kriitika ajakirjanike, opositsioonipoliitikute ja valitsuse kriitikute massilise arreteerimise eest.

Erdoğan teatas, et tegu on lihtsalt poliitilise propagandaga.

Lisaks süüdistas ta läänt, et too on moslemite suhtes agressiivne, keelates islami peakatteid. Lisaks ei suuda lääneriigid Erdoğani sõnul sealseid mošeesid kaitsta.

Ärikohtumisel India riigipea Narendra Modiga teatas Erdoğan, et ksenofoobia on Euroopas suur probleem.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles