Bundeswehri ridades tegutsenud neonats sai riigilt pagulasena asüüli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõdurid Illkirchis.
Saksa sõdurid Illkirchis. Foto: FREDERICK FLORIN/AFP/Scanpix

Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen teatas, et võtab täie vastutuse selle eest, mis toimub riigi relvajõududes. Sinna hulka kuulub ka hiljuti päevavalgele jõudnud skandaalne teade, et armees teenis terrorirünnakut kavatsenud paremäärmuslane.

«Võtan täie vastutuse kõige eest, mis Bundeswehris toimub. Minu ülesanne on tõestatud rikkumisi heastada ning sellega ma praegu tegelengi,» sõnas von der Leyen tabloidile Bild antud intervjuus.

Möödunud kolmapäeval võtsid võimud terrorikavatsuses kahtlustatuna kinni leitnant Franco A. Mees tabati Hammelburgi linnas.

Von der Leyen jättis ära täna algama pidanud USA-reisi ja sõitis hoopis koos staabiülema kindral Volker Wiekeriga Prantsuse linna Illkirchi, kus kahtlusalune oli Saksa-Prantsuse ühisbrigaadis teeninud. Wiekeri sõnul võis 28-aastane mees olla varastanud õppustel kasutatavat laskemoona.

Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen täna Illkirchis ajakirjanike poole pöördumas. Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/Scanpix
Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen täna Illkirchis ajakirjanike poole pöördumas. Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/Scanpix Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS

Illkirchi kasarmust avastasid võimud haakriste ja natsidele viitavaid sümboleid. Näiteks oli seintele kraabitud HH (ehk Heil Hitler), ka rippusid kaunistusena Wehrmachti esemeid. Lisaks leiti sealt haakristiga ründerelv. Kõik viitab võimude teatel sellele, et kasarmu mingites osades polnud paremäärmuslik ideoloogia ja selle väljanäitamine midagi taunimisväärset.

Franko A. kavatses kahtluste kohaselt rünnata Baieri liidumaal Erdingis asuvat pagulaskeskust, kuid ka poliitilise vasakspektri esindajaid. Lisaks kõigele kavatses ta veel süü veeretada Süüria puuviljamüüja kaela ehk süüdistada tegelast, kelle ta oli ise välja mõelnud. Nimelt oli Mees suutnud end Saksa võimude juures registreerida asüülitaotlejana - Damaskusest pärit David Benjaminina.

Benjamin oli juudi juurtega katoliiklane, kelle islamiäärmuslased olid kodukohast põgenema sundinud. Väljamõeldud elulugu pidi ammendavalt selgitama ka, miks ta araabia keelt ei oska ning see paistis töötavat, sest mullu detsembris otsustatigi talle osaline asüül anda. 2016. aasta jaanuarist sai mees igal kuul 400 eurot toetust.

Asüülijuhtumi puhul on päevavalgele tulnud teisedki veidrad seigad. Näiteks oli pagulast teesklev sõdur saadetud dokumentide läbivaatamise ajaks Müchenist 56 kilomeetri kaugusel asuva Baustarringi majutuskeskusesse, kuid tihti mees seal aega ei veetnud.

Ka tema toimikus oli ära märgitud, et asüülitaotleja on sageli ära. Lisaks saatis Baustarringi asutus alguses tagasi kutse ilmuda asüülitaotluse istungile, sest Benjamini seal ei tuntud. Kõigest sellest hoolimata sai ta lõpuks osalise asüüli, kuigi topeltelu teise poole juurde kuulus teenistus Prantsusmaal.  

Sõjaväelane oli ajakirja Spiegel info kohaselt kirjutanud 2014. aastal ühes Prantsuse eliitülikoolis ka magistritöö poliitilise muutuse ja õõnestamisstrateegia kohta. Töös oli märgata paremäärmuslikke ideid ning tööga tutvunud professori sõnul ei sobinud see kokku demokraatia aluspõhimõtetega. Leitnant ise distantseeris end seejärel tööst ja põhjendas kirjutatut ajasurve all töötamisega.

Saksa meedia teatel kuulus kinnivõetud sõdur kaitseministeeriumi hinnangul kuni viieliikmelisse Bundeswehri sees tegutsenud paremäärmuslaste rakukesse. Ajalehe Hannoversche Allgemeine Zeitung järgi leiavad võimud teooriale üha kindlamaid tõendeid.

Bundeswehr teatas, et sõjaväelase puhul polnud neil mingit alust arvata, nagu oleks tegu paremäärmuslasega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles