PERSOON: Iraanlanna, kellele öeldi neljas kord ei

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Azam Taleghani teel esitama oma kandideerimisavaldust, mille Iraani võimud taas tagasi lükkasid.
Azam Taleghani teel esitama oma kandideerimisavaldust, mille Iraani võimud taas tagasi lükkasid. Foto: twitter

14. aprillil ilmus Teheranis asuvasse Iraani siseministeeriumisse juukseid varjavat tšaadorit kandev lüheldast kasvu eakas naine. Käimisraami abil liikuv 73-aastane habras Azam Taleghani sammus aeglaselt ja kannatlikult trepist üles, et esitada oma avaldus kandideerimaks sel kuul islamivabariigis toimuvatel presidendivalimistel.

Ühele Iraani tuntuimale inimõigusaktivistile polnud see esimene kord, mil ta soovis  presidendiks kandideerida. Esimese avalduse esitas Taleghani 1997. aastal 53-aastasena, temast sai esimene Iraani presidendiks kandideerida soovinud naine.

«Minu religioosne kohus on kandideerida presidendivalimistel, vastasel korral läheks raisku pool selle riigi elanike õigustest ning ma oleksin sellise ebaõigluse eest pidanud vastutama Jumala palge ette astudes,» põhjendas Taleghani toona oma kandideerimissoovi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles