Theresa May kuulutas Brüsselile «sõja»: võitlen Suurbritannia eest (14)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May
Theresa May Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Ühendkuningriigi peaminister Theresa May ründas Brüsselit, öeldes, et Euroopa Liidu poliitikud ja ametnikud üritavad takistada Briti lähiaja valimisi ja loodavad Brexiti läbikukkumist.

May pidas sellise kõne pärast Buckinghami palees toimunud kohtumist kuninganna Elizabeth II ja tema teavitamist ennetähtaegsetest parlamendivalimistest, mis toimuvad 8. juunil, edastab The Guardian.

Theresa May
Theresa May Foto: Rick Findler/PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti parlament lõpetas töö ja parlamendiliikmed, kes on nüüd kandidaadid, käivitasid valimiskampaania. Enne 2011. aastat pidi peaminister paluma kuningannal parlament laiali saata, kuid nüüd toimub see kohe, kui valimised on välja kuulutatud.

Oma residentsi Downing Street 10 ees peetud kõnes kutsus May hääletajaid üles teda toetama võitluses Suurbritannia eest.

May kohtus möödunud nädalal Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga ning see kohtumine oli Lääne-Euroopa väljaannete teatel üsna «arktiline».

«Viimastel päevadel oleme näinud, milliseks võivad kujuneda Suurbritannia lahkumisläbirääkimised. Mandri-Euroopa ajakirjandus pani meie läbirääkimisvõimalused kahtluse alla ning Euroopa Komisjoni suhtumine on pehmelt öeldes «kivine». ELi poliitikud ja ametnikud on hakanud meid ründama ajal, mil me valmistume 8. juuni parlamendivalimisteks. Tegemist on sihiliku ja pahatahtliku tegevusega, millega suhteid mürgitatakse,» teatas May.

May lisas, et Ühendkuningriigi jaoks ei ole halvemat või paremat lahkumislepingut, kuid on vaja kindlat lepingut ja edaspidi eripartnerlust ELiga.

«Viimase aja sündmused näitavad, et meie võime teada, mida meie soovime, kuid Euroopas on juhte, kellest osa tegutseb Brüsselis ja kelle eesmärgiks on meie lahkumisläbirääkimised läbi kukutada, sest nad ei soovi, et Ühendkuningriik oleks ilma ELita edukas,» teatas May.

Briti valitsusallikate teatel on nii May kui välisminister Boris Johnson vihased, et ELis käib Ühendkuningriigi seljataga sahkerdamine, mis võib läbirääkimistele negatiivselt mõjuda.

Tegemist oli juba kolmanda korraga,  mil May ründas Brüsselit ja sealseid juhte, eriti Jean-Claude Junckerit. Ta hoiatas näiteks nii möödunud nädalal kui selle nädala alguses nii Junckerit kui tema kolleege, et ta võib olla «kuratlikult keeruline naine, kes ei anna alla».

Raportite kohaselt võib Brüssel Suurbritannalt  nõuda lahkumise eest 100 miljardit eurot, varasem summa oli 60 miljardit eurot.

Ühendkuningriigi juhtide sõnul ei ole see lahkumine kerge ja see mõjutab kindlasti brittide elu, eelkõige majanduslikult, kuid ka poliitiliselt ja sotsiaalselt.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles