Tai-Kambodža piiril puhkes tulevahetus

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kambodžale kuuluval vaidlusalusel alal, mida peab enda omaks ka Tai, puhkes täna kahe riigi vägede vahel lühike lahing, mille käigus vahetati automaadivalanguid ning tulistati ka rakette.

BBC Newsi allikate sõnul kestis tulevahetus kümmekond minutit ning selle alustamises süüdistavad vastaspooled teineteist. Reutersi fotograafi sõnul kõlas laske igalt poolt. Langenute või haavatute kohta andmed puuduvad.

Tai valitsus soovitas vahetult pärast lahingut oma kodanikel naaberriigist lahkuda.

Pinged kahe riigi vahel kasvasid haripunkti pindalalt väikese vaidlusaluse maatüki pärast, kus asub tänavu UNESCO maailmapärandi nimekirja arvatud iidne Preah Viheari tempel, mis ehitati 900 aastat tagasi.

Rahvusvaheline kohus kinnitas selle kompleksi kuulumist Kambodžale juba peaaegu poole sajandi eest ning kuni eelmise aastakümneni kontrollisid piirkonda punased khmeerid, kes praeguseks on taandunud.

Tailase pole aga endiselt olukorraga leppinud ning templi kuuluvuse küsimus on jätkuvalt teravalt üleval riigi sisepoliitilises elus.

Selle aasta juulis kasvasid pinged taas, kui paar tuhat mõlema riigi sõdurit kaevusid templimäe jalamil üksteisest vaid loetud meetrite kaugusel maasse. Läbirääkimised pole tüli lahendanud.

Kambodža peaminister Hun Sen ähvardas esmaspäeval muuta selle ala «surmatsooniks», kui Tai väed teisipäeva lõunaks tagasi ei tõmbu. Tai aga vastas sellele, et seal ollakse sõjaks valmis. Singapur ja Indoneesia on palunud mõlemal poolel säilitada vaoshoitust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles