Rootsi kutsus geide tagakiusamise pärast Tšetšeenias Vene saadiku vaibale (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Margot Wallström.
Rootsi välisminister Margot Wallström. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Tšetšeenias elavate geide süstemaatiline tagakiusamine ajendas Rootsi välisminister Margot Wallströmi tegutsema, kirjutab Aftonbladet. Täna kutsus Rootsi välisministeerium välja Venemaa suursaadiku Stockholmis Viktor Tatarintsevi.

Rootsi välisministeeriumi pressiesindaja Johanna Westlundi sõnul lubas Tatarintsev, et annab sõnumi Moskvale edasi.

«Ma teen kõik, mis minu võimuses, et see küsimus ei jääks tähelepanuta,» ütles Wallström.

«Me jätkame selle taotlemist, et EL sellega tegelema hakkaks ning samal ajal nõuame, et Venemaa valitsus tegutseks. Me jätkame ka oma juba ulatuslikku toetust Vene kodanikuühiskonnale, mis sisaldab LGBT-õiguste austamise tugevdamist,» lisas Rootsi välisminister.

Eile jõudis uudisteagentuuri AFP käsutusse ka kiri, kus viie Euroopa riigi, sealhulgas Rootsi, välisministrid nõuavad Sergei Lavronilt samme geide tagakiusamise vastu Tšetšeenias, mis väidetavalt on toonud kaasa mitme inimese surma.

Viimasel ajal on tulnud teateid geide jõhkrast mahasurumisest peamiselt moslemi elanikkonnaga Põhja-Kaukaasia vabariigis ning Moskvalt oodatakse Tšetšeenia võimude survestamist, et tagakiusamine lõpetataks, kannatanud saaksid abi ja süüdlased karistuse ja osutatakse, et praegu rikutakse sellega nii rahvusvahelisi leppeid kui Vene seadusi.

«Meile teeb tõsist muret suur hulk viimase aja teateid, et riigivõimud kiusavad homoseksuaale taga ja mõned on orientatsiooni tõttu isegi tapetud,» seisab Briti, Prantsuse, Saksa, Hollandi ja Rootsi välisministri kirjas.

Kiri on adresseeritud Vene välisministrile Sergei Lavrovile ja selles märgitakse murelikult, et Vene presidendi Vladimir Putini ja Tšetšeeni liidri Ramzan Kadõrovi aprillikuine kohtumine ei viinud süüdistuste uurimiseni.

Kirja autorid kutsuvad Vene valitsust neid kohutavaid teateid uurima ning tagama väärtegusid uurivate ajakirjanike ja aktivistide ohutus.

Foto: aftonbladet.se
Foto: aftonbladet.se
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles