Vaata ja imesta: Soome juubeliaasta jõuab Viru hotelli

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõne nädala pärast avatakse Viru hotellis Soome Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud temaatilised numbritoad. 45-aastase hotelli 18. korrusel ootavad külastajaid 11 merevaatega tuba, mis pühendatud näiteks rokkmuusikale, disainile ja jäähokile. 

«Idee tuli nii Viru hotelli kui ka Soome Vabariigi juubeliaasta tõttu. Eesti 100 käigus oleme juba kaks kingitust välja mõelnud: neljas keeles raamatu «Sada põhjust, miks Eestisse tulla» ja eestiteemalise kabareeshow, mida on tänaseks näinud juba 10 000 eestlast. Nüüd on aga Soome kord,» rääkis idee autor ja tubade sisekujundaja, Viru hotelli turundusdirektor Evelin Org Postimehele.

«Teematoad tutvustavad Soomet Eesti vaatenurgast. Kõik toad iseloomustavad küll Soomet, aga on kuidagi oma sisult seotud Eestiga. Näiteks «Hokilõvid» toob esile kaks eesti juurtega kultusmängijat: Siim Liiviku ehk «Märkä-Simo» ja Leo Komarovi. «Popitippude» tuba on aga pühendatud soome ansamblitele Neljä Ruusua ning Miljoonasade, kes on Eestist palju inspiratsiooni saanud.»

Neljä Ruusua solist Ilkka Alanko meenutas, et esimest korda viibis ta Viru hotellis 1992. aastal. «Esinesime Rock Summeril. Sattusime pärast kontserti hotelli ööklubisse pidutsema. Hiljem olen siin mõne korra koos abikaasaga ööbimas käinud. Tänaseks on meil juba aastaid Tallinnas ka oma kodu, seetõttu satume rohkem Kalamaja kanti,» naeris tuntud muusik.

Toa seina katab lisaks bändide fotodele, fragmentidele laulusõnadest ning autogrammidele ka originaalkoopia Helsingis asuva legendaarse rokiklubi Tavastia lavatagusest. 

«Meieteemaline tuba on küll väga kihvtilt kujundatud. Aknast avanev vaade on aga lausa hingemattev. Siit saab ka aimu, kui palju Tallinn paarikümne aasta jooksul muutunud on, küll siin linnas ehitatakse ikka palju. Aga see on suurepärane linn ja aina suurepärasemaks ajas ka muutub.»

Lisaks avatakse veel üheksa tuba.

«Eestit avastades» viib külastaja Soome kirjamehe ja estofiili Tapio Mäkeläineni maailma. Toas on tema märkmed, lood ja soovitused, mis aitavad sukelduda Tallinna varjatud salamaailma.

Toas «Mütsi maha võtma ei pea» kohtuvad Soome disain ja Eesti meistrid ehk kaubamärk Costo, mida toodetakse Eestis.

«Kuulsad arhitektid» on tuba, mis tutvustab Eliel Saarineni nägemust Suur-Tallinnast, mis jäi ellu viimata.

«10 000 järve maa» numbritoas on pidevalt vahelduvate piltidega fotonäitus «Soome aasta loodusfoto 2015».

Soome suursaatkond Tallinnas sümboliseerib kahe riigi alati lähedasi suhteid, sellele on pühendatud ka tuba «Soome vabariigi saatkond», mille sisustuses on kasutatud suursaatkonna mööblit ja detaile, seintel ripuvad aga Tallinna külastanud Soome presidentide ametlikud portreed.

Üle ilma kuulsat disaini saab näha toas nimega «Soome disainiklassika», kuhu on paigutatud sada tuntumat eset. Osa neist on kohal esemetena, osa fotona seinal ning osa disainiteemalistes ilupildiraamatutes.

Tuba nimega «MTV3 näitas seda» tuletab meelde, kui oluline roll oli Soome televisioonil Eesti ajaloos. Telesild rajas kindla pinna eestlaste ja soomlaste erilisele kultuurilisele ja keelelisele suhtele. See oli ka aken Läände ja selle toel õppis mitu põlvkonda Põhja-Eesti elanikke selgeks soome keele.

Tuba «Fingerpori» on pühendatud soomlaste kummalisele mustale huumorimeelele, mille tipuks on kirg Pertti Jarla koomiksi «Fingerpori» vastu.

Viimane numbrituba viib külastajad aga kunstnik Touko Laaksoneni maailma ja kannab nime «­_ of Finland». Tuba on täpsemalt pühendatud Tom of Finlandi filmile.

«Soome 100» temaatilised toad avatakse hotelli külastajatele mõne nädala pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles