Trump tahab inimõiguslaste protestist hoolimata Saudi Araabiale relvi müüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

Ühendriigid üritavad läbi suruda mitme miljardi dollari suurust relvatehingut Saudi Araabiaga enne president Trumpi visiiti Ar-Riyāḑi, vahendab The Independent.

President Donald Trumpil on sel kuul kavas visiidid Vatikani, Iisraeli ja Saudi Araabiasse.

Trumpi administratsioon üritab regionaalse suurvõimuga suhteid siluda pärast seda, kui tema eelkäija Barack Obama muutis Iraani tummaleppega olukorra Saudi Araabia ja USA vahel pingeliseks.

Relvastuse müügileping sisaldab tõenäoliselt THAAD raketitõrjesüsteeme, C2BMC tarkvarasüsteemi ja satellidivõimekuse programmi. Lisaks kaalutakse soomustatud võitlussõidukite ja nelja lahinglaeva müümist.

Paketti kuulub ka ühe miljardi dollari eest laskemoona, muuhulgas soomust läbistavad Penetratori mürsud ja Paveway laserjuhitavad pommid.

Obama administratsioon peatas lepingud Saudi Araabia sõjategevuse pärast Jeemenis, mis tõi kaasa tuhandete tsiviilisikute hukkumise.

Inimõiguslaste väitel teeks relvastuse müük Trumpi sõjakuritegudes kaasosaliseks ja Amnesty International palus presidendil relvatehingud peatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles