Hamas valis uue juhi, muutus Iisraeli osas sallivamaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ismail Haniya.
Ismail Haniya. Foto: Mohammed Asad/apaimages/SIPA/Scanpix

Palestiina islamistliku liikumise Hamas endine juht Gazas Ismail Haniya valiti täna Khaled Meshaali ametijärglasena kogu rühmituse etteotsa, teatasid Hamasi ametlikud meediakanalid.

Pragmaatikuna tuntud Haniya peaks ootuspäraselt jääma Gaza sektorisse, milles Hamas on võimul olnud 2007. aastast saadik. Seda erinevalt Meshaalist, kes elab eksiilis Katari pealinnas Dohas ning kel täitus liikumise juhina maksimaalselt lubatud kaks ametiaega.

54-aastane Gaza ekspeaminister asub juhtima rühmitust, mis püüab leevendada oma rahvusvahelist isolatsiooni, marginaliseerimata samas liikumise radikaalsemaid liikmeid.

Esmaspäeval avaldas Hamas uue poliitilise programmi, milles oli leebemaks muudetud positsioon Iisraeli suhtes, keda oli varem üles kutsutud hävitama.

Märkimisväärse muudatusena nõustutakse dokumendis ideega Palestiina riigist aladel, mille Iisrael okupeeris 1967. aasta Kuuepäevases sõjas.

Ühtlasi on selles lisatud, et vastupanu ei ole võitlus juutidega nende usundi pärast, vaid Iisraeli kui okupandiga.

Hamasi ametiisikud on samas öelnud, et uus programm ei tähenda mingil viisil Iisraeli tunnustamist, nagu seda nõuab rahvusvaheline kogukond.

Viieleheküljelist dokumenti, mille koostamiseks kulus neli aastat, tutvustas Dohas Khaled Meshaal.

«Me tahtsime esitada dokumendi, mis peegeldab tõeliselt Hamasi ideoloogiat ja konsensust, ning esitada see meie toetajatele ja rahvusvahelisele kogukonnale,» ütles Meshaal.

Täiendatud programmis nimetab Hamas end pigem islamistlikuks rahvuslikuks liikumiseks kui araabiaülese Moslemivennaskonna haruks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles