Nigeerias vabastati 82 islamistide röövitud tüdrukut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldusel Chibokis röövitud tüdrukute vabastamiseks.
Meeleavaldusel Chibokis röövitud tüdrukute vabastamiseks. Foto: AFOLABI SOTUNDE/REUTERS

Nigeerias vabastati 82 islamistide äärmusrühmituse Boko Haram röövitud tüdrukut, teatasid laupäeva õhtul võimuesindajad.

Tegemist on lastega, kes rööviti islamistide poolt 2014. aastal Chibokis. Nigeeria valitsuse teatel vabastati lapsed vahetuskaubana rühmituse vangistatud võitlejate vastu.

Briti rahvusringhäälingu BBC andmetel ootavad lapsed Banki külas, et nad lennukitega koju toimetataks.

Eelmisel aastal vabastati 21 Chibokis röövitud tüdrukut läbirääkimiste järel, mida vahendasid Rahvusvaheline Punane Rist ja Šveits ning kolm oli leitud juba varem.

Suurbritannia ja USA hoiatasid reedel Nigeeria islamistliku rühmituse Boko Harami kava eest röövida välismaalasi riigi raskesti ligipääsetavas kirdenurgas, mis on konflikti tõttu sattunud sügavasse toidukriisi.

Briti välisministeerium märkis, et nendeni on laekunud teated islamistidest võitlejate aktiivsetest plaanidest röövida võõrtöölisi Borno osariigis Bama kohaliku omavalitsuse piirkonnas Kameruni piiriala lähistel.

USA suursaatkond Abujas ütles ameeriklastele edastatud hoiatuses, et "teated on usaldusväärsed".

Boko Haram on röövinud tuhandeid naisi ja lapsi, teiste hulgas ka enam kui 276 koolitüdrukut Bornos asuvast Chiboki linnast 2014. aastal. Toonane suurrööv tõi Boko Haramiga seotud konflikti maailma laiema tähelepanu alla.

Alates 2009. aastast on surma saanud vähemalt 20 000 inimest, ent samas on välismaalaste röövimine olnud suhteliselt harv nähe.

Rühmitus alustas ülestõusu Nigeeria kirdeosas šariaadiseadusel põhineva riigi rajamiseks. Alates Boko Harami võitlejate väljatõrjumisest linnadest ja küladest on äärmuslased hakanud üha rohkem ründama tsiviilelanikke. Nigeerias on Boko Harami vägivald nõudnud seitsme aasta jooksul üle 20 000 inimelu ning 2,6 miljonit inimest on kodudest põgenenud. Rühmitus on laienenud ka Nigeeria naaberriikidesse ja omandanud regionaalse mõõtme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles