Video: USA salajane kosmoselennuk maandus Floridas tekitades ülehelipaugu (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA X-37B orbitaalne katsekosmoselennuk
USA X-37B orbitaalne katsekosmoselennuk Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

USA salajane mehitamata katsekosmoselennuk X-37B maandus eile pärast rohkem kui 700 päeva orbiidil olemist Floridas Kennedy kosmosekeskuses, tekitades ülehelipaugu, mida oli kuulda peaaegu kogu osariigis.

USA õhujõudude teatel maandus katselennuk kell 7.47 USA idaranniku aja järgi paigas, mida varem kasutasid kosmosesüstikud, edastab The Guardian.

USA õhujõudude orbitaalne katsekosmoselennuk X-37B / Handout/Reuters/Scanpix
USA õhujõudude orbitaalne katsekosmoselennuk X-37B / Handout/Reuters/Scanpix Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

USA meedia teatel tekkis üheksameetrise kosmoselennuki maandumisel ülehelipauk, mida oli eriti hästi kuulda maandumispaiga ümbruses Kesk-Floridas, kuid see heli oli kuuldav ka Tampas ja Fort Myersis.

USA X-37B orbitaalne katsekosmoselennuk / Handout/Reuters/Scanpix
USA X-37B orbitaalne katsekosmoselennuk / Handout/Reuters/Scanpix Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Firma Boeing ehitatud kosmoselennuk startis kanderaketi Atlas V abil orbiidile Cape Canaverali kosmosekeskusest 2015. aasta mais.

Atlas V rakett viimas 2015. aasta mais X-37B kosmoselennukit orbiidile
Atlas V rakett viimas 2015. aasta mais X-37B kosmoselennukit orbiidile Foto: United Launch Alliance/AFP/Scanpix

USA õhujõudude X-37B on üks kahest uut tüüpi kosmoselennukist, millega tehakse orbiidil katseid. Nüüdne missioon kestis 700 päeva ja oli seni nende lennukitega tehtud katsetustest kõige pikem.

Õhujõud teatasid 2015. aastal selle lennuki orbiidile saatmisest ja nüüd maandumisest, kuid ei paljastanud detailset informatsiooni, kuna tegemist on salastatud katseprogrammiga, samuti on nende katsetuste kulud salastatud, ulatudes väidetavalt miljardite dollariteni. 

Kosmose rahuotstarbelist uurimist propageeriv mittetulundusühing The Secure World Foundation teatas, et kuna X-37B kohta käiv on salastatud, siis katsetatakse oletatavalt mingilt liiki uusi tehnoloogiaid ja süsteeme, mis on seotud luuretegevusega.

X-37B katsekosmoselennuk enne orbiidile saatmist / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
X-37B katsekosmoselennuk enne orbiidile saatmist / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

X-37B lennukid on märgatavalt väiksemad, kui olid nüüdseks enam mitte kasutuses olevad kosmosesüstikud.

USA õhujõud koostöös Boeingu ja NASAga tegid esimese orbitaalse kosmoselennukiga katse 2010. aasta aprillis, siis oli see lennuk orbiidil kaheksa kuud. Teine missioon toimus  2011. aasta märtsis ja kestis 15 kuud ning kolmas leidis aset 2012. aasta detsembris, kestes 22 kuud.

Eile oli esimene kord, mil X-37B maandus Floridas, sest kolm eelmist lendu maandusid Californias Vanderbergi õhujõudude baasis.

Õhujõudude teatel saab viies X-37B missioon alguse sel aastal Cape Canaveralist.

Ülehelipauk on lööklainega kaasnev valju heli, mille tekitab helibarjääri ületanud ja ülehelikiirusel lendav lennuk või kosmiline keha.

Temperatuuri pluss 20 juures on heli kiirus 1236,5 kilomeetrit tunnis, reisilennukite lennukõrgusel, umbes 10 000 meetri juures, kus õhutemperatuur on miinus 50 kraadi, on heli kiirus 1078,7 kilomeetrit tunnis. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles