Kuidas reageerisid maailma liidrid Macroni võidule? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Prantsusmaa valis eile presidendiks tsentristist Emmanuel Macroni, eelistades teda vastaskandidaat Marine Le Penile.

Uudisteagentuur AFP koondas kokku valiku maailmaliidrite ja poliitikute arvamustest Macroni valimisvõidu kohta.

VENEMAA

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Sergei Guneev/Sputnik/Scanpix

Vene president Vladimir Putin õnnitles täna Emmanuel Macroni Prantsuse presidendiks saamise puhul ning ärgitas teda ületama vastastikust umbusaldust.

«Prantsusmaa kodanikud usaldasid Teile riigi juhtimise Euroopa ja kogu maailma jaoks keerulisel ajal. Terrorismi- ja vägivaldse äärmusluse ohu suurenemist saadab regionaalsete konfliktide teravnemine ja tervete piirkondade stabiilsuse kadu,» öeldi presidendi läkituses.

«Nendes tingimustes on eriti tähtis ületada vastastikune umbusk ja ühendada jõupingutused rahvusvahelise stabiilsuse ja julgeoleku tagamiseks,» lisati dokumendis.

Putin soovis Macronile ka tugevat tervist, heaolu ja edu riigipea vastutusrikkas ametis.

USA

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

«Õnnitlused Emmanuel Macronile tema suure võidu puhul saamaks järgmiseks Prantsusmaa presidendiks. Ootan juba väga temaga koostöötamist!» kirjutas president Donald Trump Twitteris.

Saksamaa

Angela Merkel
Angela Merkel Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

«Palju õnne, @EmmanuelMacron. Sinu võit on tugeva ja ühendatud Euroopa ja Prantsuse-Saksa sõpruse võit,» ütles kantsler Angela Merkeli pressiesindaja.

EL

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jean-Claud Juncker tervitas eile õhtul Emmanuel Macroni võitu Prantsusmaa presidendivalimistel. «Ma olen väga rõõmus, et Prantsusmaa valis Euroopa tuleviku,» ütles Juncker Twitteris.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk saatis täna õnnitluskirja Prantsuse presidendiks valitud Emmanuel Macronile.

«Saadan naudinguga teile siiraimad õnnitlused Prantsuse presidendiks valimise puhul. Kogu ülemkogu ja isiklikult enda poolt soovin teile rohkeid saavutusi oma ülesannete täitmisel,» seisab Brüsselis levitatavas tekstis.

«Prantsusmaal on Euroopa Liidu ehitamisel ja arendamisel alati olnud keskne osa ning olen kindel, et teie presidendiks oleku aja jooksul jätkab Prantsusmaa asjalikku panustamist meie ühistele väljakutsetele vastamisse ja ühtsuse säilitamisse. Prantsusmaa on Euroopa jaoks vajalik, nagu ka Euroopa Prantsusmaale,» rõhutas Tusk.

Suurbritannia

Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: Chine Nouvelle / SIPA

Suurbritannia peaminister Theresa May õnnitles eile õhtul ühe esimesena Emmanuel Macroni võidu puhul presidendivalimistel, kui avaldati esialgsed lävepakuküsitluste tulemused.

«Peaminister õnnitle soojalt presidendiks valitud Macroni valimisedu puhul,» kirjutati peaministri ametkonna teadaandes. «Prantsusmaa on meie üks kõige lähedasemaid liitlasi ja me ootame innuga koostööd uue presidendiga,» märgiti avalduses.

«Riigijuhid kõnelesid lühidalt ka Brexiti teemadel ja peaminister toonitas veelkord, et Suurbritannia soovib pärast lahkumist tugevat partnerlust turvalise ja jõuka Euroopaga,» lisas hiljem May ametkonna eestkõneleja.

Jaapan

Jaapani peaminister Shinzo Abe. FOTO: Shizuo Kambayashi/AP/Scanpix
Jaapani peaminister Shinzo Abe. FOTO: Shizuo Kambayashi/AP/Scanpix Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Jaapani peaminister Shinzo Abe sõnul on Macroni võit sümboolne võit sissepoolevaatavate ja protektsionistlike sammude vastu ning näitab usaldust ELi suhtes.

Kanada

Justin Trudeau FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP/Scanpix
Justin Trudeau FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP/Scanpix Foto: MARKUS SCHREIBER/AP

Kanada peaminister õnnitles eile Emmanuel Macroni võidu puhul Prantsusmaa presidendivalimistel. «Ootan koostööd presidendiks valitud Macroniga paljude tulevate aastate jooksul tugevdades rahvusvahelist julgeolekut ja tõhustades ühiseid pingutusi teaduse- ja tehnoloogivallas, samuti luues head elukeskkonda ja töökohti mõlemal pool Atlandit,» ütles Trudeau.

Rootsi

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: David Keyton/AP/Scanpix

«See on Prantsuse rahva ja Euroopa koostöö võit,» ütles Rootsi peaminister Stefan Löfven.

Hiina

Xi Jinping. FOTO: Li Gang/Xinhua/SIPA/Scanpix
Xi Jinping. FOTO: Li Gang/Xinhua/SIPA/Scanpix Foto: Li Gang/Xinhua/SIPA/Li Gang/Xinhua/SIPA

Hiina president Xi Jinping õnnitles täna Emmanuel Macroni Prantsuse presidendivalimised võitmise puhul.

Xi sõnul on Prantsusmaal ja Hiinal ühine vastutus rahu ja arengu edendamisel maailmas. «Hiina on valmis töötama Prantsusmaaga, et viia strateegiline Sino-Prantsuse partnerlus kõrgemale tasemel,» lausus Xi Hiina välisministeeriumi vahendusel.

Teised poliitikud

Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP) endine liider ja asutaja Nigel Farage ütles, et Emmanuel Macroni võit Prantsusmaa presidendivalimistel tähendab vaid veel viit aastat ebaõnnestumisi, edastas brittide rahvusringhääling BBC.

«Macron pakub vaid veel viis aastat ebaõnnestumisi, rohkem võimu Euroopa Liidule ja avatud piiride jätkumist. Kui Marine Le Pen seal kaasas püsib, siis võib ta 2022. aastal võita,» ütles Farage.

«Macronist saab Junckeri marionett,» lausus Farage viidates Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile.

Hollandi paremäärluslaste juht Geert Wilders avaldas Le Penile kaastunnet, öeldes Twitteri säutsus: «Igaltahes hästi tehtud «MLP_officiel, sinu poolt hääletasid miljonid patrioodid! Järgmisel korral sa võidad -- nagu ka mina!»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles