Uute seadustega tahetakse USAs avaliku kogunemise õigust piirata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Vancouveris.
Meeleavaldus Vancouveris. Foto: DARRYL DYCK/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Enam kui 20 USA osariiki on teinud ettepanekuid seadusmuudatusteks, mis piiraks meeleavalduste korraldamise õigusi, vahendab The Guardian.

Seadusettepanekud suurendaksid karistusi suurte meeleavalduste korraldamise eest, keelaks meeleavaldajatel maskide kandmise ja vabastaks mõnes osariigis meeleavaldajaid ramminud sõidukijuhid süüst.

Ameerika Kodanikuõiguste Liidu (ACLU) sõnul on alates 8. novembrist erinevates osariikides tutvustatud enam kui 30 protestivastast seadust, nimetades seda pretsedendituks meeleavaldajate vastaseks vaenulikkuseks 21. sajandil.

Seadusmuudatuste aluseks on meeleavalduste suur kasv Donald Trumpi presidendiks valimisest alates.

ACLU ja Riikliku Advokaatide Gildi sõnul on enamus seadusmuudatuste ettepanekuid ilmselt põhiseadusega vastuolus.

«Etteopanekud on eriti karmid osariikides, kus on hiljuti suured meeleavaldused toimunud,» sõnas ACLUs töötav Vera Eidelman. «Paljud neist eelnõudest ründavad kõneõigust neis paikades, kus ülemkohus on ajalooliselt pidanud seda eriti oluliseks – avalikes parkides ja linnatänavatel.»

Seaduseelnõude tutvustamine on ajendanud ÜRO eksperte tegudele, öeldes, et need pärsivad avaliku kogunemise õigust ja sõnavabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles