Mehhiko on Süüria järel maailma kõige vägivaldsem riik (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Föderaalpolitseinikud kohtuhoonet valvamas.
Föderaalpolitseinikud kohtuhoonet valvamas. Foto: Rebecca Blackwell/AP

Mehhiko on Süüria järel maailma kõige vägivaldsem riik, selgus teisipäeval avaldatud Londonis baseeruva mõttekoja Rahvusvaheliste Strateegiliste Uuringute Instituut (IISS) raportist.

Aastal 2016 sooritati Mehhikos 23 000 mõrva. Süüria kodusõjas tapeti samal ajal 60 000 inimest.

"On äärmiselt haruldane, et kuritegelik vägivald küünib riigis relvastatud konflikti tasemele," märkis IISS.

"See on aga juhtunud muu hulgas Hondurases, Guatemalas, El Salvadoris ja muidugi eriti Mehhikos," lisati raportis. Kolmes väikeriigis (Hondurases, Guatemalas, El Salvadoris) tapeti eelmisel aastal kokku 16 000 inimest.

IISS-i uurija Antonio Sampaio hinnangul on Mehhiko kohutav olukord riigi eelmise presidendi Felipe Calderoni 2006. aastal alustatud ja täielikult ebaõnnestunud narkosõja tagajärg.

"Tulemuseks oli kohutav olukord Mehhikos, mil aastatel 2006-2012 tapeti 105 000 inimest," ütles Sampaio. Sampaio hinnangul pole edu saatnud ka praeguse presidendi Enrique Nieto püüdlusi narkokurjategijate ohjeldamisel, mida ilmestabki kõige paremini sünge mõrvastatistika.

Kogu maailmas vägivallaohvrite arv möödunud aastal siiski vähenes. Kui aastal 2015 tapeti 167 000 inimest, siis eelmisel aastal oli IISS andmetel vastavaks arvuks 157 000.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles