Türgi ja USA vahel küpseb uus vastasseis (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA komandör YPG võitlejate keskel Malikiyas Süürias.
USA komandör YPG võitlejate keskel Malikiyas Süürias. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

Kurdidele relvade tarnimine on vastuvõetamatu, ütles Türgi asepeaminister Nurettin Canikli vastuseks Ameerika Ühendriikide lubadusele varustada ISISe vastu võitlevaid kurde relvadega.

Canikli viitas avalduses Süüria kurdide omakaitsevägedele (YPG), mida Türgi võimud peavad aga terrorismi toetajaks. «Selline poliitika ei too kellelegi kasu,» lisas Canikli.

«Me eeldame, et see viga parandatakse,» sõnas kõrge Türgi ametnik.

USA allikad pole täpsustanud, milliseid relvi ja millal kavatsetakse kurdidele toimetada. Samas ütlesid allikad, et sammu eesmärgiks on vallutada äärmusrühmituse ISIS peamine tugipunkt Raqqa linn.

YPG on USA liitlane lahingutes ISISe džihadistide vastu. Ankara peab kurdivõitlejaid terrorirühmituseks, mis on seotud Kurdistani Tööparteiga (PKK). PKK on pidanud relvastatud ülestõusu Ankara vastu alates 1984. aastast.

USA president Donald Trump kiitis heaks relvade tarnimise Süürias äärmusrühmituse Islamiriik vastu võitlevatele kurdi Rahvakaitseüksustele, ütles Ühendriikide ametnikust allikas teisipäeval.

YPG-l on keskne roll USA toetatud kurdide ja araablaste Süüria Demokraatlikes Jõududes (SDF), mida Washington peab üheks tegutsemisvõimelisemaks üksuseks Süürias.

Otsus kurdide relvastamisest avalikustati tunde pärast seda, kui Pentagoni juht James Mattis kohtus Taanis Islamiriigi-vastase koalitsiooni tippkohtumisel ühe Türgi ametnikuga.

Järgmisel nädalal kohtuvad Washingtonis Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja USA riigipea Donald Trump. Türgi on väljendanud soovi osaleda Raqqa operatsioonis, kuid on keeldunud tegemast koostööd YPG-ga.

Süüria Demokraatlike Relvajõudude sõnul kiirendavad USA relvatarned Süüria kurdivõitlejatele äärmusrühmituse ISISe alistamist.

«USA otsus relvastada YPG-d on oluline ning kiirendab terrorismi alistamist,» teatas täna kurdi-araabia liitlasvägede SDF pressiesindaja.

USA president Donald Trump kiitis heaks relvade tarnimise Süürias äärmusrühmituse Islamiriik vastu võitlevatele kurdi Rahvakaitseüksustele (YPG), ütles eile Ühendriikide ametnikust allikas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles