Kosovos on oodata ennetähtaegseid valimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo peaminister Isa Mustafa täna parlamendi ees.
Kosovo peaminister Isa Mustafa täna parlamendi ees. Foto: AGRON BEQIRI/REUTERS/Scanpix

Kosovo valitsus kaotas täna usaldushääletuse, mistõttu on riigis ilmselt oodata ennetähtaegseid üldvalimisi.

Parlamendis toetas peaminister Isa Mustafa valitsuse umbusaldamist 78 saadikut ja 34 oli vastu, kolm jäi erapooletuks ja viit ei olnud kohal.

Hääletustulemus tähendab valitsuse kukkumist aasta enne korralisi valimisi. President peaks nüüd 30-45 päeva jooksul ennetähtaegsete valimiste aja kindlaks määrama.

Opositsioonierakonnad süüdistasid valitsust suutmatuses programmi ellu viia ja võtta vastu tähtsaid seadusi.

«Riiki on halvasti valitsetud. Riik vajab uut valitsust,» ütles opositisoonierakonna Kosovo Algatus liige Valdete Bajrami.

Kosovos on kuid väldanud poliitiline ummikseis, sest valitsus ei ole USA survest hoolimata suutnud kindlustada parlamendienamust piirileppele Montenegroga, mis selle vastaste sõnul tähendab territooriumi kaotamist.

Piirilepe allkirjastati juba 2015. aastal, kuid valitsus ei suutnud sellele parlamendis toetust leida ja möödunud aastal võttis Mustafa eelnõu tagasi.

Mustafa hindas parlamendi umbusaldusalgatuse poliitiliseks pamfletiks, mil ei ole mingit tõsiseltvõetavat alust. Ta hoiatas, et selle tagajärjeks on riigi destabiliseerumine, kuna kaob usaldus institutsioonidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles