Lavrov näitas Valges Majas sarkasmi: kas ta tõesti vallandati? (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rex Tillerson ja Sergei Lavrov Valges Majas.
Rex Tillerson ja Sergei Lavrov Valges Majas. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikides visiidil viibiv Vene välisminister näitas Valges Majas üllatust, kui tal paluti kommenteerida FBI juhi James Comey vallandamist, vahendab BBC.

USA president Donald Trump võttis täna Valges Majas vastu Vene välisministri Sergei Lavrovi. See oli Trumpi ametiaja esimene kohtumine Vene valitsuse kõrge ametnikuga.

Trumpi-Lavrovi jutuajamise tähtsaim teema oli Venemaa plaan kodusõjas Süüria stabiliseerimiseks. Trump kutsus Moskvat üles ohjeldama Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi ja selle peamist toetajat Iraani. «President Trump rõhutas vajadust teha koos tööd Süüria konflikti lõpetamiseks, eriti rõhutades vajadust, et Venemaa ohjeldaks Assadi režiimi, Iraani ja Iraani volinikke,» teatas Valge Maja pärast Trumpi ja Lavrovi kõnelusi.

Trump ja Lavrov arutasid muu hulgas turvaalade ehk deeskaleerimistsoonide loomist Süürias.

Kohtumisel ei olnud aga võimalik eirata ka FBI juhi vallandamist ning kongressis Trumpi valimiskampaania ja Kremli seoste asjus käivat uurimist.

«Kas ta tõesti vallandati? Te teete nalja,» sõnas Lavrov imestunult ajakirjanike küsimustele vastates.

Tõenäoliselt demonstreeris Vene välisminister peent sarkasmi, kuna pole usutav, et ta Comey vallandamisest teadlik ei olnud. USA välisminister Rex Tillerson paistis kommentaari peale igatahes kohmetu.

USA president vallandas USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktori James Comey teisipäeval. Ajaleht New York Times kirjutas, et Comey oli päev enne vallandamist küsinud lisaraha Venemaa Ühendriikide presidendivalimistesse sekkumise katset puudutava juurdluse läbiviimiseks. Lehe andmetel esitas Comey rahataotluse eelmisel nädalal ja see oli adresseeritud abijustiitsministrile Rod Rosensteinile. Too kirjutas asja kohta memo, mida kasutati Comey vallandamise põhjenduseks. Väidetavalt pole viimane võimeline juurdlusorganit efektiivselt juhtima.

CNN on aga öelnud Valge Maja allikatele tuginedes, et Trump otsustas Comey vallandamise juba nädal aega tagasi. Sellest said teada ainult Rosenstein ja justiitsminister Jeff Sessions, kellele tehti ülesandeks vallandamisele põhjendus leida.

Enne Trumpiga kohtumist külastas Lavrov USA välisministeeriumi ja kohtus oma ametivenna Rex Tillersoniga, kelle sõnul andis kohtumine võimaluse jätkata dialoogi, mis algas aprillis Moskvas. Moskva-visiidil ütles Tillerson, et suhted Venemaaga on madalseisus ja vajavad taastamist.

Pärast tänast kohtumist ütles Tillerson, et Venemaa-vastased sanktsioonid jäävad kehtima kuni Moskva taganeb sammudest, mis neid põhjustas. «Ukraina osas rõhutas välisminister Tillerson vajadust teha edusamme Minski kokkulepete täielikul elluviimisel,» ütles ministeerium avalduses.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles