Trump kiitis kohtumist Lavroviga (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump võttis Valges Majas vastu Vene välisministri Sergei Lavrovi.
USA president Donald Trump võttis Valges Majas vastu Vene välisministri Sergei Lavrovi. Foto: twitter

USA president Donald Trump kiitis eile Valge Maja ovaalkabinetis peetud kõnelust Vene välisministri Sergei Lavroviga.

«Meil oli väga-väga hea kohtumine,» ütles Trump. «Me teeme lõpu tapmistele ja surmale (Süürias).»

Lavrov on esimene Vene valitsuse kõrge ametnik, kellega Trump kohtub. Aastaid ei ole ükski nii kõrge Kremli ametnik Valges Majas käinud.

Üldse on välisministri vastuvõtmine presidendi ovaalkabinetis harukordne, harilikult saab see au osaks riigipeadele.

«Ma arvan, et meil läheb Süüria asjus väga hästi, asjad edenevad – see on tõesti positiivne,» kiitis Trump pärast kohtumist.

Enne Trumpiga kohtumist külastas Lavrov USA välisministeeriumi ja kohtus ametivenna Rex Tillersoniga, kelle sõnul andis kohtumine võimaluse jätkata dialoogi, mis algas aprillis Moskvas.

Moskva-visiidil ütles Tillerson, et suhted Venemaaga on madalseisus ja vajavad taastamist.

Kohtumisel ei ole aga võimalik eirata FBI juhi James Comey vallandamise ning kongressis Trumpi valimiskampaania ja Kremli seoste asjus käivat uurimist.

Lavrov ütles eile pärast kohtumist Trumpiga, et Venemaa ja USA peavad erimeelsustest hoolimata jätkama koostööd rahvusvaheliste probleemide lahendamiseks.

«President Trump rõhutas vajadust teha koos tööd Süüria konflikti lõpetamiseks, eriti selleks, et Venemaa ohjeldaks Assadi režiimi, Iraani ja Iraani volinikke,» ütles Valge Maja pärast Trumpi ja Lavrovi kõnelusi.

Trump ja Lavrov arutasid muu hulgas turvaalade ehk deeskaleerimistsoonide loomist Süürias.

Vene välisminister märkis, et ta ei arutanud USA presidendiga Moskva-vastaseid sanktsioone, kuna nende kehtestamine oli Washingtoni ühepoolne samm.

USA välisministeerium teatas eile pärast välisminister Tillersoni kohtumist oma Vene ametivenna Lavroviga, et Venemaa-vastased sanktsioonid jäävad kehtima kuni Moskva taganeb sammudest, mis neid põhjustas.

«Ukraina osas rõhutas välisminister Tillerson vajadust teha edusamme Minski kokkulepete täielikul elluviimisel,» ütles ministeerium avalduses.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles