Poola üritab luua ELi ülemkoguks minirinnet

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Donald Tusk enne tänase minitippkohtumise algust Brüsselis.
Poola peaminister Donald Tusk enne tänase minitippkohtumise algust Brüsselis. Foto: AFP / Scanpix

Poola peaminister Donald Tusk rääkis täna Brüsselis, et on kutsunud vahetult ELi ülemkogu alguse eel kokku minitippkohtumise, millel osalevad endise idabloki maade juhid, kes soovivad ühiselt väljendada oma muresid ühenduses kavandatava energia- ja kliimapaketi suhtes. 


 

«Meil õnnestus korraldada võtmetähtsusega kohtumine… üheksale riigile, kellest igaüks omal põhjusel tahab koos töötada Poola ja Ungariga» selles küsimuses, vahendas Tuski juttu oma maa ajakirjanikele AFP.

Poola valitsusjuht ei täpsustanud vahetult enne ELi ülemkogu suure nõupidamise algust toimuvale kohtumisel osalevate riikide nimekirja, kuid ühe Leedu diplomaadi sõnul on nendeks kahe juba mainitud liikmesmaa kõrval veel kolm Balti riiki, Bulgaaria, Tšehhi, Rumeenia ja Slovakkia.

Tuski sõnul üritavad minikoosolekule saabuvad riigid kärpida kohustusi, mis neile peale surutaks praeguse energia ja kliimamuutuste plaaniga, vähendamaks järsult süsinikuühendite emissiooni keskkonda. Ta arvas, et enne põhikohtumist toimuv mininõupidamine tugevdab idaeurooplaste positsioone.

Leedu diplomaat rõhutas samas, et üheksa endist idabloki riiki üritavad kujundada ühise seisukoha ka Venemaa suunal aetava poliitika osas, mis samuti täna ja homme Brüsselis arutusele tuleb.

Poola, Tšehhia ja Balti riigid tahavad viivitada strateegiliste partnerluskõneluste taasalustamisega, et sundida Moskvat jätkama oma vägede väljaviimist Gruusiast, vahendas AFP.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles