FBI juhi kohusetäitja: Venemaa mõjutegevuse uurimine jätkub (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI direktor James Comey vallandamise vastased meeleavaldajad.
FBI direktor James Comey vallandamise vastased meeleavaldajad. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) uurimine Donald Trumpi kampaaniameeskonna väidetavate Vene-sidemete kohta 2016. aasta presidendivalimistel jätkub, teatas büroo direktori asetäitja.

«Mingit katset meie uurimist takistada ei ole seni tehtud,» lausus FBI juhi kohusetäitja Andrew McCabe senatikomisjonile kaks päeva pärast Comey tagandamist. «FBI mehi ja naisi ei saa takistada tegemast õiget asja.»

Trump vallandas FBI direktori ajal, mil bürool on käimas juurdlus küsimuses, kas Trumpi valimiskampaanial olid sidemeid Venemaa esindajatega, kes võisid mõjutada valimistulemust sel määral, et Valgesse Majja pääses just Trump.

Valge Maja väitel sai Comey sule sappa hoopis seoses direktori ebapädevusega eelmise aasta juurdluses, mil ta uuris Trumpi demokraadist vastaskandidaadi Hillary Clintoni e-kirjavahetust.

Trumpi üllatuslikku käiku kritiseerivad demokraadid väidavad, et kaks juhtumit on omavahel sarnased, kuna Comey alluvuses uuris FBI ühtaegu nii Venemaa küberrünnakuid demokraatide vastu kui ka seda, kas Trumpi kampaaniaga seotud isikutel olid sidemed Moskvaga.

Kolme USA ametniku sõnul rääkis Comey seadusandjatele, et oli hiljaaegu küsinud justiitsministeeriumilt täiendavat raha Venemaa-juurdluse jaoks.

Comey nimetati 2013. aastal ametisse ekspresident Barack Obama poolt ja tavaliselt kestab FBI juhi ametiaeg kümme aastat.

Comey ütles nädala eest senati õiguskomisjonis küsimustele vastates, et tema arvates olnuks sel katastroofilised tagajärjed, kui ta oleks hoidnud kongressi Clintoni e-kirjade juurdluse uutest arengutest valimiste eel teadmatuses.

Comey sõnas oma samme kirglikult õigustades, et tal läheb lausa süda pahaks, kui ta mõtleb, et tema tegevus võis mõjutada valimisi, mille võitjaks tuli vabariiklane Trump.

Comey toonitas senati õiguskomisjonile ühtlasi, et FBI ei saa arvestada sellega, kas büroo tegevus tuleb poliitikutele kasuks või kahjuks.

«Ma ei saa sekundikski mõelda, kelle poliitilist tulevikku see mõjutab ja kuidas,» rõhutas Comey. «Me peame endalt küsima, kuidas on õige talitada ja siis nii tegemagi.»

FBI juhi sõnul oli tal Clintoni juhtumiga potentsiaalselt seotud e-kirjade leidmisest teada saades kaks võimalust.

Comey teadis, et kongressi teavitamine 11 päeva enne presidendivalimisi oli tavatu käik, kuid vaikimine olnuks tema sõnul katastroofiline, eriti kuna ta oli vande all kinnitanud, et uurimine on lõpule jõudnud.

Comey kinnitas samas ühtlasi, et tema hinnangul on Venemaa ikka veel USA poliitikasse segatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles