May: küberrünnak haiglatele on osa suuremast rünnakust (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veateade haigla kodulehel.
Veateade haigla kodulehel. Foto: Kuvatõmmis

Turbetarkvaraettevõte Avast on tuvastanud enam kui 75 000 lunavararünnakut 99-s riigis üle maailma, kõige enam rünnakuid on toimunud Venemaal, Ukrainas ja Taiwanis, kirjutab CNN.

Esialgu teatas meedia, et Ühendkuningriigi haiglate IT-süsteeme on tabanud ulatuslik töökatkestus, mille põhjusena kahtlustatakse ulatuslikku küberünnakut. Hilisõhtul andsid küberturvafirma teada, et viimase info kohaselt on küberrünnakuid toime pandud 99-s riigis. 

Andmekaitsefirma Forcepoint Security Labs andmetel on tegemist pahatahtliku elektronkirjakampaaniaga, mille kaudu levib tunnis umbes viis miljonit lunavaraga nakatatud kirja. Rünnatud on erinevaid organisatsioone ka Austraalias, Belgias, Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias ja Mehhikos.

Venemaa siseministeeriumi eestkõneleja Irina Volk teatas reede õhtul, et nende arvuteid tabas viirusrünnak. Ta täpsustas, et viirusrünnak tabas Windowsi operatsioonisüsteemi kasutavaid ministeeriumi personaalarvuteid.

Ühendriikides teatas postiteenusfirma Fedex, et tekkinud on probleemid Windowsi põhiste süsteemidega seoses pahavaraga.

BBC teatel on häiritud Londonis, Blackburnis, Nottinghamis, Cumbrias ja Hertfodshire´is asuvate raviasutuste töö. Teateid on nii katkestustest telefoni- kui ka andmesüsteemides.

Briti rahvusliku küberjulgeoleku keskuse teatel kasutati küberrünnakus tõenäoliselt pahavara, mida tuntakse nimega Wanna Decryptor.

«Praegu pole meil ühtegi tõendit selle kohta, et juurde oleks pääsetud ka patsientide andmetele,» teatas küberjulgeoleku keskus uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Ajaleht Guardian kirjutas, et Briti võimude hinnangul on haiglaid tabanud küberrünnak kurjategijate, mitte võõrriikide kätetöö.

Suurbritannia peaminister Theresa May ütles reede õhtul, et küberrünnak haiglatele on osa suuremast rahvusvahelisest rünnakust.

Tema sõnul leidsid samalaadsed laialdased rünnakud aset näiteks Hispaanias ja teistes riikides.

«Me oleme teadlikud tervest reast lunavararünnakutest tervishoiuasutustele. Tegemist on laialdase rahvusvahelise küberrünnakuga mitmetes riikides ja mitmete organisatsioonide vastu,» ütles May.

Ta lisas, et riiklik küberturvalisuse keskus teeb tervishoiuameti ja -ministeeriumiga tihedat koostööd, et patsientide andmeid turvata.

Teadete kohaselt ei toimi telefoni- ja andmesüsteemid paljudes raviasutustes, mis on sundinud mõningaid neist suunama kiirabisid teistesse kliinikutesse. Inimesi kutsuti üles oma arstidega mitte ühendust võtma.

Paljud tervishoiu sihtasutused, millest igaüks vastutab mitme haigla eest, on teatanud probleemidest oma arvutisüsteemides.

«Inglismaal on meditsiinisektoris toimunud suur hulk tõsiseid intsidente WannaCry lunavaraga nakatumise tõttu, ent meile teadaolevalt ei ole Eestis veel WannaCry levikut näha ning ka teateid intsidentide kohta pole meieni jõudnud,» ütles Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) intsidentide käsitlemise osakond (CERT-EE) juht Klaid Mägi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles