Soome presidendi sõnul jättis Koivisto mõjuva pärandi (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ekspresident Mauno Koivisto.
Soome ekspresident Mauno Koivisto. Foto: Marja Airo / AFP / Scanpix

Soome presidendi Sauli Niinistö sõnul jättis ekspresident Mauno Koivisto mõjuva pärandi, millest temal ja teistel presidentidel oli hea jätkata.

Niinistö sõnul jättis Koivisto püsivad jäljed Soome riigisüsteemi ja välispoliitikasse. Soome presidendi hinnangul oli Koivisto veendunud demokraat ja parlamentaarse poliitika toetaja ning laia silmaringiga ja sügavalt austatud rahvusvaheline vestluspartner.

Soome presidendikantselei teatel peab president Niinistö Koivisto pärandi ja mälestuse kohta pikema kõne laupäeva hommikul kell üheksa rahvusringhäälingu telekanali Yle1 vahendusel.

Soome peaminister Juha Sipilä ütles, et Koivisto andis vormi sellele, mida praegu tähendab soomlaslik selle parimas mõistes. Sipilä sõnul kaotas Soome riigi ajalugu jõuliselt mõjutanud isiku, sõjaveterani ja isamaalise liidri, kes juhtis rahvast kindla käega läbi raskete aegade Euroopa Liidu liikmeks.

Sipilä hinnangul oli Kovisto harukordne isiksus, kes ühendas endas välispoliitika- ja majandusasjatundjat. Muu hulgas polnud talle võrdset Venemaa tundmises.

Soome välisminister Timo Soini saatis kaastundeavaldused Koivisto lähedastele ja märkis, et ekspresident oli riigimees, kes viis Soome tagasi normaalse parlamentaarse demokraatia teele.

Endine president Tarja Halonen kirjutas suhtlusvõrgustikus Twitter, et Koivisto tugevdas Soomes rahvavõimu ning juhtis Soome Euroopa Nõukogusse ja Euroopa Liitu.

Soome endine president Mauno Koivisto suri 93-aastasena, teatas reede õhtul presidendikantselei. Eskpresident suri Helsingis asuvas Meilahde haiglas kell 21.15.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles