Kreeka plaanib tõsta makse ja pensione veelgi alandada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras
Kreeka peaminister Alexis Tsipras Foto: Aleksey Nikolskyi/Sputnik

Kreeka valitsus tutvustas täna nii järgmise viie aasta eelarvestrateegiat kui ka kärpis pea ühe protsendi võrra oma selleaastast majanduskasvu prognoosi.

Kuigi varasemalt ennustas Kreeka valitsus riigi selle aasta majanduskasvu suuruseks 2,7 protsenti, langetati seda värskete plaanide valguses 1,8 protsendile. See jääb alla ka Euroopa Komisjoni viimasele majandusprognoosile, kus Kreeka majanduskasvu suuruseks ennustati sel aastal 2,1 protsenti.

Oluliselt alandatud majanduskasvu prognoosi kirjutas Kreeka valitsus sisse järgmise viie aasta eelarvestrateegiasse, mis edastati parlamendile laupäeva hilisõhtul. Sellega koos esitas valitsus ka oluliselt kärbitud riigieelarve.

Olukorras, kus Kreeka püüab vastu tulla oma võlausaldajatele, on sealne valitsus otsustanud tõsta 2019. ja 2020. aastal ka makse. Maksukoormuse kasv puudutaks seejuures ka madalapalgalisi. Koos sellega plaanib Kreeka valitsus kärpida uuesti pensione, mis oleks juba 14. korda kriisi algusest saadik. Selle arvelt loodab riik säästa kokku 4,5 miljardit eurot.

Küll aga ei pruugi valitsuse eelarvestrateegia aastani 2021 parlamendis heakskiitu leida, kuivõrd peaminister Alexis Tsiprase erakonnale kuulub 300 kohast 153 kohta. Parempoolne opositsioon on lubanud kindlalt eelarvestrateegia vastu hääletada.

Võlausaldajatega peetavate läbirääkimistega kursis olevate allikate sõnul on Kreeka saavutamas IMFi ja euroala riikidega kompromissi, mis muuhulgas näeks ette, et alates 2018. aastast saab Kreeka naasta ka rahvusvahelistele võlakirjade turgudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles