Afganistanis hukkus miinipildujarünnakus viis last

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani julgeolekujõud Kunduzis.
Afganistani julgeolekujõud Kunduzis. Foto: BASHIR KHAN SAFI/AFP

Afganistani idaosas sai miinipildujarünnakus surma viis last, teatasid pühapäeval võimuesindajad.

Laghmani provintsi kuberneri kõneisik Sarhidi Zwak ütles, et lapsed olid 6-12 aasta vanused.

Keegi ei ole rünnaku eest vastutust võtnud, kuid ametnikud kahtlustavad selles islamiliikumist Taliban.

Päev varem sai Herati provintsis plahvatuses surma kuus ja haavata 16 inimest. Rünnaku eest võttis vastutuse sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik, kelle informatsioonil tapeti kuus šiaamoslemit. Pealinnas Kabulis hukkus samal ajal auto külge kinnitatud lõhkekeha plahvatuses vähemalt kolm inimest. Ohvriteks on kaks riiklikus veevarustusametis töötanud naist ja väike laps.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles kolmapäeval, et komandörid soovivad veel mõne tuhande alliansi sõduri saatmist Afganistani.

"Oleme saanud oma komandöridelt palve suurendada meie sõjalist kohalolekut Afganistanis mõne tuhande sõduri võrra," ütles alliansi juht.

"Me vaeme nüüd seda taotlust ning langetame mõne nädala jooksul missiooni suuruse ja haarde kohta otsuse."

"Aga see ei tähenda Afganistanis lahingoperatsioonide juurde naasmist," rõhutas Stoltenberg.

Ta seletas, et NATO sõjaväelased hakkaksid Afganistani sõdureid koolitama, nõustaksid operatsioonide läbiviimist, sest see aitaks võitlusele terrorismi ja äärmusrühmituse Islamiriik (IS) tõrjumisele kõige paremini kaasa.

Praegu on Afganistanis kohalikke sõdureid koolitamas umbes 13 000 NATO sõjaväelast.

Lisavägede saatmist arutatakse 25. mail NATO Brüsseli tippkohtumisel.

Afganistani Taliban teatas möödunud kuu lõpus kevadpealetungi algusest, kuulutades peamiseks sihtmärgiks riigis tegutsevad võõrväed.

"Peasihtmärk on võõrväed, nende sõjaline taristu ja luure, ning nende kohalike palgasõdurite kõrvaldamine," teatas islamiliikumine avalduses.

Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid viitas meilitsi saadetud avalduses USA Afganistani taasülesehitamise peainspektori veebruarikuisele raportile, mille kohaselt on keskvalitsuse kontrolli all vaid 52 protsenti riigi territooriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles