Emmanuel Macron esimeses kõnes: Prantsusmaad ootab ees võimas taassünd (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Eile andis ametivande Prantsusmaa uus president Emmanuel Macron, kes rõhutas oma esimeses Élysée palees peetud kõnes  presidendina, et «Prantsusmaad ootab ees võimas taassünd».

Prantsuse ja Briti meedia teatel lubas Macron töötada selle nimel, et lõhestatus Prantsuse ühiskonnast kaoks, et oleks ühtne ja tugev ühiksond, viidates samas paremäärmuslusele ja valimistel ta vastaseks olnud Marine Le Penile.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

39-aastane endine investeerimispankur Macron on Prantsusmaa Teise maailmasõja järgsetest presidentidest kõige noorem ning esimene, kes on sündinud pärast 1958. aastat, mil president Charles de Gaulle kuulutas välja viienda vabariigi.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: FRANCOIS MORI/AP/Scanpix

Prantslaste arvates mõjub globaliseerumine halvasti, sest tehased ja firmad liiguvad sinna, kus tootmine ja tegutsemine odavam, mille tõttu on Prantsusmaal vähem töökohti, samuti peetakse ohuks pidevat sisserännet ning Prantsuse identiteedi ja kultuuri nõrgenemist.

«Meie ühiskond on jagunenud ja lõhestunud. Tean, et minult presidendina oodatakse palju ning ei ole midagi, mis takistaks mul Prantsusmaad taas ühtseks liitmast ja elu paremaks muutmast. Maailm ja Euroopa vajavad Prantsusmaad, tugevat Prantsusmaad, mis seisab julgelt vabaduse ja solidaarsuse eest,» teatas Macron oma kõnes.

Macron nimetas ära ka talle eelnenud Prantsuse presidendid ja nende saavutused, samuti rõhutas ta võitlust terrorismiga. 

Täna kohtub Macron Berliinis Saksamaa kantsleri Angela Merkeliga ning peaks nimetama ka Prantsusmaa uue peaministri, kelle põhiülesandeks on presidendi reformide, mis puudutavad eelkõige tööpuuduse vähendamist ja majanduse turgutamist, elluviimine.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Prantsuse meedia teatel ei olnud Macron ega ka ta naine eilsel tseremoonial oma riietuse ega selle hinnalisusega üle pingutanud. Macron kandis tumesinist tavalist ülikonda, mille hind on umbes 450 eurot ja ta naisel Brigitte’il oli seljas helesinine kostüüm, mille sai laenuks Vuittoni moemajast.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles