Jeemeni pealinnas kuulutati koolera tõttu välja eriolukord

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolerasse haigestunud Jeemeni haiglas.
Koolerasse haigestunud Jeemeni haiglas. Foto: ABDULJABBAR ZEYAD/REUTERS/Scanpix

Jeemeni šiiamässuliste kontrolli all olevas pealinnas Sanaas kuulutati koolerapuhangu tõttu välja eriolukord.

Huthi mässuliste tervishoiuministeerium teatas ööl vastu tänast, et ei suuda katastroofi ohjeldada ja palus rahvusvahelist humanitaarabi.

Rahvusvaheline Punase Risti Komitee teatas pühapäeval, et koolerapuhangus on alates 27. aprillist surnud 115 ja haigestunud 8500 inimest. Tegemist on teise koolerapuhanguga Jeemenis vähem kui aasta jooksul.

Koolera on äge nakkushaigus, mis levib fekaal-oraalsel teel. Haigust esineb eelkõige sooja kliimaga maades, kus sageli tarbitakse puhastamata joogivett ning pesemata toiduaineid.

Haiguse algus on äge, esineb vesivedel väljaheide, oksendamine, tugev nõrkus. 1–2 päeva pärast muutub väljaheide hallikasvalge riisileeme taoliseks, verd sisaldab harva. Oksendamine on väga sage, okse vesine ja rohke. Haige nahk on kuiv, kortsus, urineerimine väheneb või peetub täielikult. Vererõhk langeb, võivad tekkida krambid. 

Ravi toimub haiglas, vajalik on kaotatud vedeliku kiire asendamine, neerude töö taastamine. Haigega kokkupuutunud inimesi tuleb jälgida. Koolera vastu on võimalik vaktsineerida. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles