USA salainfo lekitaja Chelsea Manning pääseb täna vabadusse, kuid ta ei ole täitsa vaba

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chelsea Manning
Chelsea Manning Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

USA sõjaväelise ja diplomaatilise salainfo lekitajana tuntud endine sõjaväeluure analüütik, nüüdseks sugu vahetanud Chelsea Manning vabastatakse täna vanglast, kuid ta ei ole lõplikult vaba, vaid sõjaväe kontrolli all.

Manning edastas mittetulunduslikule paljastusleheküljele WikiLeaks sadu tuhandeid saladokumente ja kohus määras talle pika karistuse, kuid USA eelmine president Barack Obama andis talle enne oma ametiaja lõppu selle aasta jaanuaris armu ning ta sai ennetähtaegse vabastamise, edastab nbcnews.com.

29-aastane Manning oleks kohtu otsuse kohaselt saanud vanglast vabaneda alles 2045. aastal.

Chelsea Manning / Handout/Reuters/Scanpix
Chelsea Manning / Handout/Reuters/Scanpix Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

USA sõjavägi ei vallandanud Manningit pärast kohtus süüdimõistmist, vaid ta jäeti tegevteenistusse, samas ei saa ta enam tasu. Manningi advokaatidemeeskonna teatel anti talle pikaajalise puhkuse võimalus,  ta on ikka teenistuses ja talle jäid mitmed sõjaväelaste hüved alles.

«Chelsea Manningi kohta saab rakendada militaarõigust, mis sätestab, et teda ei saa samade kuritegude eest uuesti kohtu alla anda, kuid kui ta sooritab uue kuriteo, siis saab ta anda sõjakohtu alla,» teatas Manningi üks advokaatidest David Coombs.

Coombs lisas, et sõjaväelaste kuriteod võivad ulatuda kaklusest kuni salainfo lekitamiseni, nagu tegi seda Manning.

«Kuna Manning on ikka teenistuses, siis peab ta oma väljaütlemisi ja kirjutisi väga kontrollima. Kui ta kirjutab sõjaväe või valitsuse kohta midagi kriitilist, siis on oodata, et ta peab selle kohta aru andma,» lausus advokaat.

USA sõjaväe andmetel lekitas siis 22-aastane reamees Bradley Manning WikiLeaksile umbes 750 000 saladokumenti. Manning anti 2013. aastal sõjaväekohtu alla, mis määras talle 35 aasta pikkuse vangistuse. Seitse aastat ei oleks tal olnud õigust esitada kohtule palve saada tingimisi karistus.

Bradley Manning
Bradley Manning Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix
Bradley Manning
Bradley Manning Foto: JAMES LAWLER DUGGAN/REUTERS/Scanpix

Manning sõnas enne vanglast vabanemist, et ta elu on muutunud ja temast on saanud naine ning ta elab edaspidi naisena.

Manningi  veel ühe advokaadi Chase Strangio teatel hakkab ta klient pärast vabanemist oma elu uuesti üles ehitama.

«Ta soovib minna ujuma, süüa pitsat, mängida arvutimänge ja veel palju muud. Lisaks kohtuda paljude sõpradega, kes teda vangistusaastatel on toetanud, kuid kes ei saanud vanglas teda külastada,» lisas advokaat.

Chelsea Manning on liitunud ka seksuaalvähemuste kogukonnaga, kus ta samuti toetust saab.

Manning üritas Kansase vanglas karistust kandes endalt kaks korda elu võtta, kuid need katsed ei õnnestunud. Möödunud aasta septembris korraldas ta näljastreigi.

Mitte kõik ei poolda Manningi ennetähtaegset vabastamist, nende seas on ka USA president Donald Trump, kes peab salainfo lekitajat reeturiks.

Mitme poliitiku sõnul seadis Manning infopaljastustega ohtu nii USA julgeoleku kui armeeüksuste tegevuse välismaal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles