Jaapani printsess Mako abiellub tavakodanikuga, loobudes privileegidest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Japaani printsess Mako
Japaani printsess Mako Foto: JORGE ADORNO/REUTERS/SCANPIX

Jaapani printsess Mako loobub keiserlikule perekonnale ette nähtud privileegidest ja abiellub tavakodanikuga.

Jaapani keisrikoda teatas, et 25-aastane printsess on kihlatud samavana advokaadi Kei Komuroga, keda tuntakse ka turismikampaaniast Mereprintsina, edastab cnn.com.

Japaani printsess Mako
Japaani printsess Mako Foto: JORGE ADORNO/REUTERS/SCANPIX
Kei Komuro
Kei Komuro Foto: Fumine Tsutabayashi/AP/Scanpix

Paar kohtus viis aastat tagasi, kui nad õppisid Tokyo kristlikus ülikoolis. Komuro osales ülikooli ajal Tokyo lähedase turismilinna Fujisawa turismireklaamis, kehastades Mereprintsi.

Jaapani sajanditevanune keiserlik seadus sätestab, et kui printsess abiellub tavakodanikuga, peab ta keiserlikust perest lahkuma.

Japaani keiserlik perekond
Japaani keiserlik perekond Foto: Eugene Hoshiko/AP/Scanpix

Jaapani meedia on sel nädalal lahanud laialt printsess Mako ja ta kihlatu suhet. Ajakirjanikud on üritanud Kei Komurot intervjueerida, kuid mees on jäänud napisõnaliseks. Paar peaks abielluma järgmisel aastal. 

Viimati lahkus keiserlikust perest printsess Mako tädi Sayako, kes on keiser Akihito ainus tütar, abielludes 2005. aastal linnaarhitekti Yoshiki Kurodaga.

Printsess Mako ja ta kallima kihlus saab ametlikuks alles pärast kingituste vahetamist. Japaani meedia teatel on keiserlik pere kokku kuivamas, selle 19 liikmest 14 on naissoost. Kriitikute sõnul peaks lubama ka naisi Jaapani troonile.

Seaduse kohaselt saab troonipärija olla vaid meessoost, paregu on troonipärijateks kroonprints Naruhito, ta noorem vend, prints Akishino ja Akishino poeg, prints Hisahito.

Lisaks printsess Makole on Jaapani keiserlikus pere veel kuus vallalist printsessi, kes samuti tavakodanikuga abielludes tiitli ja privileegid kaotavad.

Jaapanis ollakse mures, kas keiserlik suguvõsa jääb ikka kestma, et kanda edasi pärandit ja esindusfunktsiooni.

Möödunud aasta suvel tekkis Japaanis küsimus, kas 83-aastane keiser Akihito on piisavalt hea tervise juures, et troonil olla või peaks ta võimu üle andma kroonprintsile. Keiser teatas siis, et ta tervise on hea, kuid ta ei jõua enam kõiki kohustusi täita.

Jaapani 82-aastane keisrinna Michiko on juba osadest esindusülesannetest loobunud.

Jaapani seaduse järgi on keisritiitel ja kohustused eluaegsed, kuid nüüd hakkab Jaapani parlament arutama, kas tuleks teha seadusemuudatus, mis võimaldaks keisril troonist enneaegselt loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles