Kas Trumpi võib tabada Truxit? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

USA 45. president Donald Trump on ametis olnud ligi pool aastat, kuid on oma lühikesel valitsusjal langetanud äärmuslikke ja vastuolulisi otsuseid, mis on nii mõnegi poliitiku, ärimehe ja ametniku nii USAs kui teistest riikides välja vihastanud ja tekitanud rahvusvahelisel poliitilisel areenil pingeid juurde. 

Atlandi ookeani mõlemal kaldal on hakatud aina sagedamini kihlveokontoritest kihla vedama, kas Trump suudab ikka oma esimese ametiaja vastu pidada või ootab teda ees tagandamine, edastab The Guardian.

Donald Trump / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
Donald Trump / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Nii USA kui Briti meediast on seoses Trumpi võimaliku tagandamisega käinud läbi sõna «Truxit», mis koosneb sõnadest  Trump ja «exit».

Lisaks kihlveokontoritele tegelevad Trumpi võimaliku ametist eemaldamise analüüsiga ka mõttekojad ja «poliitaktsiaturud» küsides, kas Trump peab vastu 2021. aasta jaanuarini, mil ta ametiaeg lõppeb.

Lisaks on ilmnenud mitu momenti, mille päevavalgele tulemist ei Trump ega ta administratsioon ei soovinud. Rahvusvaheline meedia on kajastanud laialt Trumpi «ämbreid», sellisteks peetakse näiteks turvatara rajamise plaani USA-Mehhiko piirile, mitme moslemiriigi kodanike sissesõidukeeldu USAsse, FBI juhi James Comey tagandamist ja väidetava salainfo jagamist Venemaaga.

James Comey
James Comey Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Mitmete kihlveokontorite sõnul on aina enam hakatud panustama sellele, et Trump ei pruugi võimul olla oma ametiaja lõpuni, kuna ta teeb liiga suuri vigu, mis ta jalgealust õõnestavad. Trump sõnas oma valimiskampaania ajal ja ka hiljem, et ta tahaks olla ametis kaks ametiaega, viimane lõppeks tal 2024.

USA põhiseaduse järgi ei saa presidenti valida rohkemaks kui kaheks ametiajaks.

Erinevaid panuseid tehakse sellele, kas Trump lahkub presidendiametist 2017, 2018, 2019 või 2020.

Trumpi tegevust ja kihlveokontorites välja käidava uurimisega tegelevate poliitikaorganisatsioonide teatel panustatakse Trumpi võimult tagandamisse. USA presidendi tagandamisse usub 56 protsenti pakkumise teinutest.

«Poliitilisest vaatenurgast on tähtis, et mitu skandaali Trump veel korraldab ja kas ta elab need üle või usaldus ta vastu kaob,» selgitas Ühendkuningriigis pakkumiste jälgimistega tegelev Jessica Bridge.

Ta lisas, et üha suuremaid summasid pannakse sellele, et Trump tagandatakse.

Vastavalt USA seadustele, arutab Trumpi tagandamist senat ja langetab selle kohta ka otsuse.

Esimesena hakati sõna «exit» koos teise sõnaga kasutama Suurbritanna Euroopa Liidust lahkumise kohta, mille ametlik lühend on nüüdseks Brexit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles