ISIS piiramisrõngas: uus taktika tõi Mosulis edu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraagi väed on vallutanud äärmusrühmituselt ISIS tagasi ligi 90 protsenti Lääne-Mosulist, ütles sõjaväe pressiesindaja selle nädala teisipäeval.

ISIS kontrollib endiselt natuke üle 10 protsendi [Tigrise jõe] paremkaldast, ütles väejuhatuse pressiesindaja brigaadikindral Yahya Rasool ajakirjanikele pealinnas Bagdadis.

Eile oli Mosuli operatsiooni 212. päev. Selline on Mosulit kontrollivate jõudude viimane seis.

Läbimurde Iraagi vägedele tõi uus lahingustrateegia alustada pealesurumisega ka loodest, ütles erivägede leitnant Sami al-Arathi möödunud nädalal.

«[ISIS] ei olnud seal uue pealetungi tagasilöömiseks valmis ja võitlejaid polnud piisavalt [...] See viiski sõjaväe ja politseijõudude kiire edenemiseni,» ütles Iraagi ekspert Joel Wing Independentile.

Iraagi vägede teatel on Lääne-Mosulist tagasi vallutatud 90 protsenti.

Põhja-Iraagis asuva Mosuli tagasivallutamise operatsioon käivitus oktoobris ning strateegiliselt tähtsa linna idaosa kuulutati vabastatuks jaanuaris.

Praeguseks nn ISISe kontrolli all veel kõigest käputäis rajoone Mosuli vanalinna ümber ja väidetavalt osutab seal vastupanu vaid paarsada ISISe võitlejat, vahendab BBC.

Vanalinna kitsad tänavad muudavad aga sellegi poolest Iraagi valitsusvägede operatsioonid keerulisemaks, kuna tänavalahingutes ei ole võimalik kasutada soomukeid.

Kaart: Vaata, milline on olnud Iraagi vägede edenemine alates veebruarist kuni maini

Allikas:
Allikas: Foto: Conflict Monitor IHS Market/BBC

Kuigi praeguseks on linnast põgenenud sadu tuhandeid inimesi, muudab pealetungi Lääne-Mosulis raskeks ka asjaolu, et piirkonnas elab jätkuvalt veel 250 000 tsiviilelanikku.

Iraagi ametivõimude sõnul on alates veebruarist ümberpaigutatud 419 000 Mosuli lääneosas elanud inimest. Ligikaudu 320 000 neist elavad nüüd laagrites ja mujal ajutistes majutuskohtades Mosuli lähistel. Uusi laagreid rajatakse pidevalt juurde, sest põgenikevool jätkub.

BBC graafik: Mosulist ümberasustatud inimeste arv alates oktoorist 2016 kuni praeguseni.

Foto: IOM/BBC

Neil, kes pole veel oma kodusid maha jätnud tuleb hakkama saada väga keerulistes tingimustes, sest vee- ja toiduvarud on lõppemas.

Mosuli kaotamine on ISISe jaoks valus, sest just seal teatas äärmusrühmituse juht Abu Bakr al-Baghdadi juulis 2014 islamikalifaadi loomist.

ISIS hõivas alad Bagdadist läänes ja põhjas 2014. aastal. USA õhulöökide toel on suudetud võita tagasi suurem osa kaotatud territooriumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles