ÜRO tunneb muret uue raskerelvastuse üle Kesk-Aafrika Vabariigis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža rahuvalvajad enne missioonile sõitmist truudusvannet andmas.
Kambodža rahuvalvajad enne missioonile sõitmist truudusvannet andmas. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Kesk-Aafrika Vabariigis (KAV) hiljuti aset leidnud rünnakutes ÜRO rahuvalvajate vastu kasutati raskerelvastust, mida pole teistes piirkonna lahingutes täheldatud, ütles maailmaorganisatsiooni ametnik neljapäeval.

ÜRO asesaadiku Diane Corneri sõnul kasutasid võitlejad 13. mail Bangassou' linnas, mis seni pole suuremat lahingutegevust näinud, korraldatud rünnakutes miinipildujaid ja granaadiheitjaid.

"MINUSCA baasile korraldatud rünnakus kasutati sihiteadlikult ja ulatuslikult võrdlemisi tõsist relvastust," ütles Corner pealinnast Banguist videosilla vahendusel ajakirjanikele. "Näib, nagu oleks keegi seda rahastanud."

Corner ei spekuleerinud võimalike rahastajate üle. Pealetungis hukkus 115 inimest, teiste seas ka Maroko rahuvalvaja. Enam kui poolsada inimest sai ka vigastada või haavata.

Veel viis rahuvalvajat - neli Kambodža ja üks Maroko sinikiiver - said surma 8. mail, kui nende konvoi langes varitsusrünnaku alla Bangassou' lähistel. Tegemist oli missiooni seni ohvriterohkeima rünnakuga.

Lahingutegevus puhkes nädala alguses ka Alindaos ja Brias, kus said surma ja viga kümned inimesed. Need kokkupõrked olid seotud terroristlikuks rühmituseks peetava ja valdavalt kristlastest koosneva Balaka-vastase koalitsiooni ja peamiselt moslemitest koosnevate endiste Séléka mässuliste siseste kildkondade vahel.

Samas Bangassou' rünnakute eest peetakse vastutavaks Balaka-vastaseid mässulisi, kes pärast ÜRO baasi ründamist siirdusid Kongo Demokraatliku Vabariigi piirialal paikneva linna kaguossa, kus võeti sihikule moslemid.

"Siin on tegu teistsuguse suurusjärguga," ütles Corner, lisades, et rünnak viitab märksa keerukamale planeerimisele.

Corner märkis veel, et sõjategevuses võib oma rolli mängida ka kontrolli küsimus ressursside üle. Piirkond on rikkalik nii teemantide, kulla, kohvi kui ka kariloomade poolest.

ÜRO saatis Bangassou'sse sadu rahuvalvajaid, et olukord kontrolli alla saada. Corneri sõnul on situatsioon piirkonnas "äärmiselt habras".

Viimase nädalaga on riigi erinevais paigus aset leidnud rida rünnakuid, milles on surma saanud üle 200 inimese, teiste seas kuus rahuvalvajat.

Maailmaorganisatsioonil on Kesk-Aafrika Vabariigi MINUSCA missioonil üle 10 000 sõduri ning lisaks veel üle 2000 muu teenindava inimese.

Maailma kõige vaesemate riikide hulka kuuluv KAV langes kaosesse ja sektantlikku verevalamisse 2013. aasta märtsis pärast seda, kui Séléka islamimässulised kukutasid kristlasest presidendi François Bozizé.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles